Industrija osiguranja u Srbiji udvostručila rast za 15 godina 1Foto: Stanislav Milojković

Industrija osiguranja u Srbiji udvostručila je rast za proteklih 15 godina, iako manje od očekivanog, ali predstavnici osiguravajućih kuća smatraju da ima prostora za napredak, pre svega kroz transparentantniju ponudu proizvoda, više kanala komunikacije sa klijentima i njihovu edukaciju, ali i pomoć države, rečeno je danas na prvoj regionalnoj konferenciji „Povećanje prodaje osiguranja u postojećim ekonomskim uslovima“.

„Domaće tržište osiguranja u prvoj polovini godine je bio likvidno, stabilno i dobro kapitalizovano sa rezultatom od 5,9 milijardi dinara. Ipak, sektor osiguranja u Srbiji još nije dovoljno razvijen i znatno je ispod proseka zemalja članica EU, uprkos kontinuiranom rastu koji se ogleda u dupliranoj ukupnoj premiji od 2009. do 2018. godine, kao i tri puta većoj premiji životnog osiguranja u istom periodu“, kazao je na otvaranju skupa viceguverner Narodne bake Srbije Željko Jović.

Ocenio je da je sektor osiguranja u prethodnom periodu uspeo da prevaziđe sve izazove, da se reformiše, očuva zdravo jezgro i da se na toj zdravoj osnovi polako i stabilno razvija, navodeći da je prošle godine u Srbiji rast premije životnog osiguranja bio 3,4 odsto, a neživotnog 4,2 odsto.

Dodao je da je i da je ukupna premija po glavi stanovnika prošle godine bila 138 dolara, odnosno 28 dolara više nego 2009. godine.

Predsednik Izvršnog odbora Đenerali osiguranja Dragan Filipović istakao je da je jedan od preduslova za porast industrije osiguranja u Srbiji, kao i broja premija, rast životnog standarda.

Kako je naveo, dobar primer za to je Slovenija, koja kao uspešna ekonomija, ali tri puta manjeg tržišta od srpskog, ima tri puta veću ukupnu premiju osiguranja od Srbije u iznosu od 2,4 milijarde evra.

Predsednik IO Dunav osiguranja Marko Petrović istakao je da u Srbiji postoji višedecenijska tradicija osiguravanja imovine i lica i da su osiguravajuće kuće poslednjih 15 godina naporno radile kako bi povratile poverenje u instituciju osiguranja, nakon teških godina kroz koje je prošlo srpsko društvo.

Prema njegovim rečima, tehničke rezerve od 2005. do 2018. godine povećane su pet puta i prošle godine iznosile su 1,5 milijardi evra, što je rast od 17 odsto u odnosnu na godinu pre.

Predsednica IO UNIQA osiguranja Gordana Bukumirić smatra da bi uvođenje poreskih olakšica dovelo do povećanja  broja osiguranih građana.

– Nakon uvođenja minimalnih poreskih olakšica kompanijama koje svojim radnicima uplaćuju dobrovoljno zdravstveno osiguranja, broj polisa tog osiguranja porastao je za 30 % – istakla je ona.

Podsetila je da je nakon uvođenja minimalnih poreskih olakšica kompanijama koje svojim radnicima uplaćuju dobrovoljno zdravstveno osiguranja, broj polisa tog osiguranja porastao 30 odsto.

Kako je naveo predsednik IO DDOR Novi Sad Djordjo Markedjani, tržište osiguranja u Srbiji će rasti u skladu sa nastavkom ekonomskog rasta čitave zemlje.

On smatra i da bi sama industrija osiguranja trebalo da dodatno radi na priblžavanju klijentima, jer je istraživanje koje je radio DDOR pokazalo da gradjani Srbije često ne žele da se osiguraju, a kao razlog osim toga da nemaju novca, navode da nisu našli interesantnu ponudu osiguranja, da ne razumeju šta se nudi u odredjenom paketu usluge ili smatraju da je osiguranje bespotreban trošak.

Osiguravači su istakli i da će nastaviti da koriste konvencionalne kanale komunikacije sa klijentima, ali su počeli da uskladjuju rad i sa četvrtom industrijskom revolucijom, pa je tako na primer Djenerali osiguranje već omogućilo kupovinu preko interneta za četiri svoja proizvoda, dok je Unika osiguranje omogućilo video procenu štete za vozila i objekte.

Konferencija je organizovao portal „Sve o osiguranju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari