Industrijski promet u maju zabeležio rast od 5,9 odsto, rudarstvo eksplodiralo 1foto FoNet/Ministarstvo rudarstva i energetike

Industrijska proizvodnja u maju ove u odnous na maj prošle godine je smanjena za 1,1 odsto, ali je promet u industriji povećan za 5,9 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Promet energijom povećan je u maju, međugodišnje, za 33,9 odsto, a kapitalnim proizvodima 12,1 odsto. Zabeležen je rast prometa i intermedijarnim proizvodima od 6,9 odsto.

Istovremeno, ostvaren je pad industrijskog prometa trajnim proizvodima za široku potrođnju (8,1 odsto) i netrajnim proizvodima (3,6 odsto).

I dok je promet u prerađivačkoj industriji u maju u odnous na isti mesec lane iznosio 3,5 odsto, promet u rudarstvu je uvećan za čak 68,9 odsto. To se pre svega odnosi na inostrano tržište na kom je promet u rudarstvu povećan za 101,9 odsto.

Zanimljivo je da je smanjen izvoz prerđivačke industrije pošto je promet na inostrana tržišta pao za 6,7 odsto, dok je na domaćem tržištu povećan za 12,3 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari