Bečki institut za međunarodne ekonomske studije procenio je da će inflacija u Srbiji ove godine iznositi 12 odsto i da će do 2010. godine pasti na osam procenata godišnje. Privredni rast u Srbiji ove godine će se usporiti na pet odsto i taj ritam zadržaće se u naredne dve godine, a nezaposlenost će 2008.

Bečki institut za međunarodne ekonomske studije procenio je da će inflacija u Srbiji ove godine iznositi 12 odsto i da će do 2010. godine pasti na osam procenata godišnje. Privredni rast u Srbiji ove godine će se usporiti na pet odsto i taj ritam zadržaće se u naredne dve godine, a nezaposlenost će 2008. godine iznositi 21 odsto, a u naredne dve godine 23 procenta, navodi se u prognozi Instituta, čiji podaci o nezaposlenosti su bazirani na anketi radne snage. Bečki institut predviđa da će Srbija 2008. godine beležiti smanjenje deficita tekućeg plaćanja na 13,5 odsto bruto domaćeg proizvoda sa lanjskih 16,9 odsto i da će do 2010. godine deficit javnog plaćanja opasti na 11,1 odsto BDP.
Stručnjaci Instituta u izveštaju su istakli da su zemlje jugoistočne Evrope – Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, Crna Gora, Srbija i Turska beležile snažni privredni rast u prošlih nekoliko godina i da će u narednom periodu nastaviti da se približavaju privredama zemalja EU, ali da će se rast usporiti. Oni su kazali da je situacija u Srbiji i Turskoj donekle zabrinjavajuća, jer je u te dve zemlje dinamika rasta praćena slabljenjem nacionalne valute u odnosu na evro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari