Inflacija pala na ciljnu stopu Banke Engleske od dva odsto prvi put posle tri godine 1Foto: EPA/BARBARA GINDL

Inflacija u Velikoj Britaniji se vratila na ciljnu stopu Banke Engleske od dva odsto, prvi put nakon oko tri godine, pokazuju zvanični podaci objavljeni danas, ukazujući da ekonomska strategije vladajuće Konzervativne partije daje rezultate i to uoči izbora u zemlji 4. jula.

Državni zavod za statistiku saopštio je da je inflacija, merena indeksom potrošačkih cena, u maju ove godine pala na dva odsto sa 2,3 odsto koliko je bila prethodnog meseca, pri čemu su cene hrane dale najveći doprinos smanjenju.

Iako pad samo znači da cene rastu sporije nego u poslednjih nekoliko godina, premijer Velike Britaniej Riši Sunak rekao je da je pad još jedan dokaz da je „ekonomija sada krenula napred“.

Međutim, Rejčel Rivs, koja će biti šefica trezora ako glavna opoziciona Laburistička partija pobedi na izborima, rekla je da radnička klasa jako loše stoji, da su stope na hipoteke više nego što su ikada bile, a porezima na vrhuncu od 70 godina.

Pad inflacije usledio je nakon skoro tri godine rasta i njenog ostajanja iznad ciljane stope.

Poslednji put je inflacija bila dva odsto u julu 2021. godine.

Cene su rasle prvo kao rezultat problema u lancu snabdevanja tokom pandemije koronavirusa, a zatim zbog ruske invazije na Ukrajinu, što je povećalo troškove energije.

Uprkos padu, samo nekoliko ekonomista misli da će Banka Engleske smanjiti svoju glavnu kamatnu stopu sa 5,25 odsto u četvrtak. Neki kreatori politike i dalje su zabrinuti zbog obima rasta cena u ključnom sektoru usluga i tempa povećanja plata, koji povećavaju rizik od oporavka inflacije ako se kamatne stope smanje prerano, što čini smanjenje u avgustu verovatnijim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari