Inflacija steže, već se odrazila na manji budžet Zrenjanina 1Foto:N.S.J.

U budžetu Zrenjanina za narednu godinu ukupni planirani prihodi i primanja iznosiće 5,5 milijardi, a ukupni rashodi i izdaci 6,2 milijarde dinara.

To je za milijardu dinara manje para nego što je bilo ove godine a ko će sve osetiti manjak para u budžetu može se naslutiti iz njegovog sadržaja koji je usvojen.

Tako je za urbanizam i prostorno planiranje predviđeno 464 miliona manje nego u 2022. godine, za komunalne delatnosti u gradu je manje za oko 100 miliona dinara nego u tekućoj godini, za saobraćajnu infrastrukturu 70 miliona manje, kao i za sport i omladinu gde je predviđeno čitavih 230 miliona manje nego do sada.

Za investicije ostaje milijarda dinara, u šta treba da uđu i radovi na kanalizacionoj mreži u naseljenim mestima.

„Postojeći, zakonski deficit sastoji se iz sredstava prenetih iz ranijih godina kao i sredstava kredita koji je namenjen za finansiranje investicionih aktivnosti u gradu. U predloženom budžetu ukupna sredstva predviđena za investicije iznose preko milijardu dinara“, objasnio je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

On se posebno osvrće na činjenicu da je za ekologiju izdvojeno više para nego ranijih godina.

„Imamo rekordan budžet za zaštitu životne sredine u iznosu od čak 725 miliona dinara, koji je znatno uvećan, posebno bih ukazao na projekat sanacije, remedijacije i zatvaranja gradske deponije, sa izgradnjom sanitarne kasete“, obrazložio je odluke prvi čovek Zrenjanina.

Zrenjaninski odbornik Nove DSS, narodni poslanik i potpredsednik ove stranke Zoran Sandić ukazuje da se u planiranju zrenjaninskog budžeta nije razmišljalo o inflaciji.

„U prihodnoj strani najveće smanjenje odnosi se na transfere iz Republike i Pokrajine gde je predviđeno samo 205 miliona za razliku od 2022. gde su ta sredstva iznosila 655 miliona. Ako uzmemo u obzir i inflaciju, budžet je realno manji za oko 20 odsto, a predviđeni deficit u budžetu je 678 miliona dinara, što je 12,1 odsto od prihodne strane i iznad zakonski dozvoljene granice. Ovaj pokazatelj jgovori da će mnogi korisnici budžeta to i osetiti u narednoj godin“, kaže Zoran Sandić.

Odbornici zrenjaninske opozicije kritikuju i odluku o podizanju cena lokalnih komunalnih taksi za motorna vozila, za isticanje naziva firmi i zakupa javnog prostora.

„Trebalo bi doneti predlog o poreskim podsticajima umesto podizaanja cena, treba smanjiti komunalnu taksu za isticanje firme za 20 odsto ako se istakne naziv na ćirilici. U vezi taksi za držanje motornih drumskih i priključnih vozila, to sve predstavlja udar na džep građana koji su već dodadtno opterećeni i teško žive“, kaže poslanik Nove DSS Mladen Ivanić.

Najveća primedba odnosi se na usluge po ugovoru i specijalizovane usluge, za koje će otići preko milijarda dinara.

„U rashodnoj strani prevelika sredstva u buždhetu su izdvojena, konkrteno za usluge po ugovoru 623 miliona i za specijalizovane usluge, gde je predviđeno 746 miliona. Ta sredstva trebalo rasporediti za veći obim investicija ili socijalnu i dečiju zaštitu jer je teška godina pred nama u ekonomskom i energetskom smislu“, navodi Zoran Sandić.

Kako se na sednici moglo čuti, najviše novca iz budžeta za ekologiju i zaštitu životne sredine otićiće na sanaciju deponije, koju će obavljati jedna pančevačka firma. I to nije sve, taj posao poveren je na više od 20 godina, a Zrenjanince će to sve koštati.

Više vetsi iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari