Inflacija u avgustu ostala na 4,3 odsto-najviše poskupele poštanske i frizerske usluge i čokolada 1Foto: Shutterstock/Emilija Miljkovic

Inflacija u avgustu u odnosu na jul je porasla za 0,4 odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

U odnosu na avgust prošle godine, inflacija je ostala na nivou od 4,3 odsto, isto kao i u julu. Od početka godine, potrošačke cene su porasle za 3,1 odsto.

U odnosu na jul najviše su poskupeli alkoholna pića i duvan-1,7 odsto, rekreacija i kultura 1,3 odsto i hrana i bezalkoholna pića-0,9 odsto.

Cene transporta su smanjene za 1,6 odsto.

Međugodišnje, u avgustu ove u odnosu na avgust prošle godine, hrana je skuplja 2,8 odsto. U okviru hrane prema rastu cena prednjače proizvodi koje statistika vodi kao šećer, džem, med i čokolada, sa 12,3 odsto, pre svega usled rasta cena čokolade, a zbog globalnog manjka ponude kakaoa.

Kafa, čaj i kakao su poskupeli 8,4 odsto, a voće čak 9,8 odsto. Jedina grupa proizvoda u okviru hrane koja je u avgustu ove godine bila jeftinija u proseku nego prošlog avgusta je povrće-za 9,6 odsto.

Duvan je skuplji 9,4 odsto međugodišnje, pivo 8,9 odsto, a vino 5,2 odsto.

Odeća i obuća su skuplji 4,6 odsto.

Stanovanje, voda i električna energija su poskupeli za šest odsto međugodišnje. Rast cena ove oblasti vuče godišnje poskupljenje struje od 7,3 odsto i gasa za 9,6 odsto. Odnošenje smeća je poskupelo za čak 17 odsto, a stambene rente 15 odsto.

Frizerske i kozmetičarske usluge su poskupele 15 odsto, a restorani i hoteli 9,2 odsto. Poštanske usluge su skuplje za celih 47 odsto nego prošlog avgusta.

Oblast koja je međugodišnje najmanje poskupela je transport-1,8 odsto. Tome su doprinele pre svega cene goriva koje su u odnosu na prošli avgust povećane za svega 0,4 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari