Inflacija u evrozoni u blagom rastu, u julu 2,6 odsto 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/MO)

Evrozona se suočava sa blagim porastom inflacije pošto je u julu ove godine u odnosu na isti mesec 2023. iznosila 2,6 odsto, što je za 0,1 odsto više nego prethodni mesec. U rastu cena prednjači sektor usluga, navodi Eurostat, statistička agencija EU.

Stopa inflacije u evrozoni kada su u pitanju usluge iznosi četiri odsto, sledi ih porast cena hrane, alkohola i duvana sa od 2,9 odsto u julu ove godine, što je značajan pad u poređenju sa julom prošle godine kada je inflacija u ovom sektoru iznosila 11,8 odsto.

Cena energenata porasla je za 1,3 odsto, dok je u mesecu julu prošle godine pad cena energije beležila pad od 6,1 odsto.

Inflacija industrijskih roba bez uticaja energenata iznosi 0,8 odsto.

Susedna Hrvatska treća je na listi inflacije u julu 2023. koja je iznosi 3,4 odsto, mada predstavlja pad u istom mesecu prošle godine kada je inflacija iznosila čak osam odsto.

Zemlje koje se najteže bore sa inflacijom su Belgija čija inflacija u Julu iznosi 5,5 odsto , što je povećanje u odnosu na isti mesec prošle godine kada je inflacija iznosila 1,7 odsto.

Inflacija u evrozoni u blagom rastu, u julu 2,6 odsto 2

Belgiju prati nešto bolja Estonija sa stopom inflacije u julu od 3,5 odsto, što je pad sa 6,2 odsto istog meseca 2023. godine.

Zemlja koja se najbolje bori sa infacijom je Slovačka gde je u julu inflacija iznosila 2,4 odsto, što je značajan pad u odnosu na isti period 2023.godine kada je iznosila ćad 10,2 procenta.

Inflacija u Finskoj je najniža i iznosi 0,6 odsto što predstavlja pad od 3,6 odsto u istom periodu prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari