Inflacija u Velikoj Britaniji na najnižem nivou u poslednje tri godine 1Foto: pixabay/Mary_R_Smith

Inflacija u Velikoj Britaniji je pala na najniži nivo u poslednje tri godine pokazuju zvanični podaci.

Smanjenje inflacije je učvrstilo očekivanja da će Banka Engleske sniziti kamatne stope na svom sledećem sastanku u novembru.

Kancelarija za nacionalnu statistiku saopštila je da su potrošačke cene u septembru porasle za 1,7 odsto, u odnosu na 2,2 odsto prethodnog meseca, uglavnom kao rezultat nižih cena avionskih karata i benzina.

Pad je bio veći nego što su analitičari očekivali (1,9 odsto), što znači da je inflacija ispod ciljne stope centralne banke od dva odsto prvi put od 2021. godine.

Kao rezultat toga očekuje se da će Banka Engleske smanjiti svoju kamatnu stopu kada se sastane početkom novembra na 4,75 odsto sa pet odsto. Prethodno je smanjila troškove zaduživanja u avgustu, što je prvo smanjenje još od početka pandemije koronavirusa, 2020. godine.

Očekuje se da će banka ponovo smanjiti troškove zaduživanja u novembru, posebno zato što će do 30. oktobra ministarka finansija Rejčel Rivs predstaviti budžet.

Nova laburistička vlada je saopštila da treba da zapuši rupu od 22 milijarde funti (26 milijardi evra) u javnim finansijama i naznačila je da će možda morati da poveća poreze i smanji potrošnju.

Izgledi nižih stopa zaduživanja u narednim mesecima su takođe dobrodošli, jer će smanjiti državne otplate kamata na dugove.

Centralne banke širom sveta dramatično su povećale troškove pozajmljivanja tokom pandemije COVID-19 kada su cene počele da rastu, prvo kao rezultat nagomilanih problema u lancu snabdevanja, a zatim zbog ruske invazije na Ukrajinu koja je povećala troškove energije.

Federalne rezerve SAD snizile su svoju kamatnu stopu prošlog meseca, dok se očekuje da će Evropska centralna banka, koja određuje monetarnu politiku za 20 zemalja koje koriste evro, ponovo smanjiti kamatnu stopu već u četvrtak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari