U sedištu „Elektrovojvodine“ u Novom Sadu juče je otvoren najnoviji distributivni dispečerski centar koji omogućava potpuni nadzor nad elektrodistributivnim sistemom. Osim toga, ta tehnologija omogućava GPS pozicioniranje i praćenje ekipa na terenu, ali i praćenje rada dispečerskih centara, ostalih objekata i aktivnosti na tim objektima.


– Sada može da se kaže da je Elektrovojvodina na nivou kor delatnosti učinila napor za postizanje maksimuma koji se uklapa u svetske standarde. Ovakva tehnologija je i korak ka racionalizaciji, jer savremena tehnologija omogućava manju potrošnju električne energije od dosadašnjih sistema koji su stari i više od 30 godina. Praćenjem opterećenja iz sata u sat Elektrovojvodina će spremno dočekati deregulisano tržište električne energije, jer ćemo biti spremni za uslove takvog načina poslovanja, odnosno „balansnu odgovornost“ koju takav način poslovanja donosi. Prema podacima kojim raspolažemo, ovakav dispečerski centar ne postoji u regionu. Sličan u Evropi se nalazi u Londonu – rekao je direktor „Elektrovojvodine“ Tihomir Simić.

Nadzor nad distributivnim sistemom omogućava praćenje trenutnog stanja u realnom vremenu, što podiže pouzdanost celokupnog sistema, jer u svakom trenutku obezbeđuje sve potrebne informacije o sistemu.

– Završni račun prošle godine pokazivao je gubitke od 1,5 milijardi dinara, a početkom godine sveli smo na nešto više od 300 miliona. Gubici koji su u prvih devet meseci otkriveni i naplaćeni, ili su u procesu naplaćivanja, stvorili su dodatni kapacitet od 300 miliona dinara. Ova investicija je deo te naplate, i vredna je oko 300.000 evra – rekao je Simić. Svoje najsavremenije tehnološko rešenje kompanija Micubiši je prvi put u svetu predstavila u prvoj polovini ove godine.

Trend modernizacije poslovanja

Instalacijom najsavremenije, dinamičke multifunkcionalne table i softverskom modernizacijom, obezbeđenjem adekvatnog prostora za novi distributivni dispečerski centar Elektrovojvodine nastavljen je trend modernizacije poslovanja. Elektrovojvodina se odlučila na takav korak vođena idejom da najsavremenija tehnička i tehnološka dostignuća vode ka kvalitetnom ostvarenju osnovne delatnosti, distribuciji električne energije, rečeno je između ostalog prilikom jučerašnjeg otvaranja novog Dispečerskog centra.

Novi Dispečerski centar omogućava potpuni nadzor nad elektrodistributivnim sistemom Elektrovojvodine i to SCADA sistemom (daljinsko upravljanje), SCAN ENERGY (očitavanje opterećenja putem modema), dispečerskim izveštajima i DMS sistemom (distribution management system – aplikacija za upravljanje, analizu, optimizaciju i proračun snage i sl.). Osim toga omogućeno je i GPS pozicioniranje i praćenje ekipa na terenu i WEB praćenje rada dispečerskih centara u ograncima, ostalih objekata i aktivnosti na tim objektima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari