Informacije o prekobrojnima naredne sedmice 1

U kompaniji Fijat Krajsler automobili Srbija u petak je završeno izjašnjavanje radnika o ponuđenom socijalnom programu za odlazak iz fabrike.

Pošto su se tokom prepodneva za dobrovoljno, ili „dobrovoljno“, sada je svejedno, napuštanje fabrike, prijavljivali oni trudbenici koji to, iz tehničkih ili nekih drugih razloga, nisu stigli da učine do četvrtka.

U Sindikatu FCA Srbija ni juče nisu smeli da kažu koliko se radnika prijavilo da, uz otpremnine od 4.800 do 12.000 evra, u zavisnosti od godina radnog staža, odu iz kompanije. Sindikalci očekuju da će nadležni u FCA Srbija taj podatak zvanično da saopšte početkom naredne sedmice, nakon sređivanja kompletne dokumentacije vezane za dvonedeljno izjašnjavanje zaposlenih, koje prethodi ukidanju jedne od tri proizvodne smene u kragujevačkoj fabrici automobila, najavljenom za kraj avgusta, zbog pada prodaje „Fijata 500L“, pre svega na američkom tržištu.

Nezvanično se saznaje da se zaposleni i njihovi sindikalni predstavnici „iskreno nadaju“ da neće biti potrebe da poslovodstvo kompanije počne da pravi spiskove tehnološkog viška u fabrici, što bi moglo da znači da se za odlazak iz FCA Srbija prijavio predviđeni broj od 900 od ukupno oko 3.200 radnika. Pored 900 radnika fabrike automobila, bez posla će ostati i još više stotina (pominje se 600) zaposlenih u njenim kooperantskim firmama Manjeti mareli, DŽonson kontrol, Sidžit i PMC.

Da li ono „iskreno nadanje“ zaposlenih i njihovih sindikalaca da neće biti potreba da se u FCA Srbije prave spiskovi tehnološkog viška, a koji su, čuje se, faktički pravljeni pozivanjem pojedinih radnika da se prijave za „dobrovoljni“ odlazak iz firme, znaće se ne danas, kako se očekivalo, već, najverovatnije početkom naredne sedmice, tokom koje bi menadžment i rukovodstvo Sindikata Fijatove fabrike u Kragujevcu trebalo ponovo da se sretnu sa tehničkim premijerom i mandatarom za sastav nove srpske vlade Aleksandrom Vučićem.

Kinezi ponovo u Zastavi

Čelnici Grupe Zastava vozila i dalje, prema saznanjima Danasa, intenzivno razgovaraju sa nadležnima u ministarstvima odbrane i privrede o formiranju konzorcijuma za proizvodnju vojnih vozila koji bi, pored pribojskog FAP-a i kruševačkog 14. oktobra, činio i izdvojeni deo Zastave kamiona. Ministarstvo odbrane je u toj fabrici još ranije izdvojilo i od izvršiteljske rasprodaje zaštitilo imovinu i opremu predviđenu za proizvodnju za vojne potrebe.Zastavinu fabriku kamiona ovih dana je, saznaje naš list, ponovo posetila delegacija jedne kineske kompanije, navodno zainteresovane da u Kragujevcu započne proizvodnju teretnih i terenskih vozila. Podsetimo da su svojevremeno za strateško partnerstvo sa Zastavom kamioni bile zainteresovane četiri kompanije iz Kine, od kojih su sa dve najveće, JAK motors i Hunag hai, bili potpisani i memorandumi o saradnji…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari