Infrastruktura železnice Srbije: Novac za prugu kod Pirota obezbeđen još 2018. 1foto FoNet/Zajedno

Portparol preduzeća Infrastrukture železnice Srbije Nenad Stanisavljević izjavio je danas za Insajder da je još 2018. godine obezbeđen novac za modernizaciju dela pruge kod Pirota, gde je sa šina iskliznuo vagon sa amonijakom, ali da su realizaciju projekta usporili izrada projektne dokumentacije, sprovođenje tendera i postupak eksproprijacije.

Kada je reč o opremanju pruge signalno-sigurnosnim i telekomunikacionim uređajima, raspisivanje tendera se očekuje tek u četvrtom kvartalu sledeće godine, navodi Insajder.

Istraga je pokrenuta o tome ko je kriv, međutim, postavlja se pitanje da li su nadležne službe reagovale adekvatno u nedelju veče, kada se hemijski akcident dogodio.

Hemijski inženjer Dušan Blagojević je za Insajder rekao da ostaje otvoreno pitanje da li su nadležni na adekvatan način reagovali posle akcidenta.

Kad pukne cisterna sa toksičnim gasom kao što je amonijak ili hlor, obično nemate vremena da reagujete. Da li je sektor za vanredne situacije uopšte reagovao u Pirotu… sirene se nisu oglasile, ljudi nisu znali šta je i kako je, naveo je Blagojević.

Vremenska situcija je bila je takva da je prosto taj oblak gasa ostao iznad Pirota, pa su se vremenom skoro svi posakrivali. Dve žrtve je bilo. A da je cisterna pukla, to jest iscurela nekih četiri-pet kilometara ranije u samom gradu – to bi bilo mnogo, mnogo gore, ukazao je on.

Blagojević navodi da procedure i zakoni u Srbiji, koji regulišu postupanje u slučaju hemijskog akcidenta, nisu usklađeni sa evropskim propisima i standardima.

Mi prvo nemamo taj nacionalni broj za poziv sektoru za vanredne situacije, koji objedinjuje sve službe. Praktično, sektor za vanredne službe i vatrogasci su kod nas jedno te isto. Vatrogasci preuzimaju ulogu sektora za vanredne situacije. Opremljenost svih tih jedinica, verujem da nije dovoljna. Jedino Beograd ima opremu za hemijske udese, dodao je Blagojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari