Inicijativa za zapošljavanje 100 žena na selu 1Foto: Fonet/Vlada Srbije

Koordinaciono telo Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost pokrenulo je danas inicijativu za zapošljavanje 1.000 žena u seoskim područjima, koje bi u narednih godinu dana trebalo da izrađuju tradicionalne rukotvorine, kao i poslovne i protokolarne poklone.

Predsednik Koordinacionog tela Zorana Mihajlović pozvala je sve društveno odgovorne kompanije, institucije i ambasade da nabavkom rukotvorima za potrebe reprezentacije pomognu ženama na selu da, praveći rukotvorine, dobiju posao.

Ovo je način da žene u ruralnim područjima, koje su najugroženija kategorija, dobiju mogućnost da rade i da se o njima zna, istakla je ona.

Mihajlović je navela da 60 odsto žena koje su u ruralnim područjima nema pravo na penziju, a samo 12 odsto njih su vlasnici imovine, dok je, od ukupnog broja žena na selu, 50 odsto nezaposleno.

Izvršni direktor Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i predsednik Etno mreže Violeta Jovanović objasnila je da je cilj inicijative da se u narednih godinu dana za 1.000 žena obezbedi posao od najmanje tri meseca.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari