Inspekcija rada najavila kontrolu kompanije Šinvon zbog neproduženja ugovora radnicima na određeno 1Foto: B. Cvejić

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije najavilo je da će inspektori za rad iz Niša danas obaviti vanredan nadzor u preduzeću „Šinvon“, povodom prestanka radnog odnosa oko 200 radnika kojima je istekao ugovor o radu na određeno vreme.

Na pitanje Bete da li je radni odnos tim radnicima prestao na zakonit način u Ministarstvu su rekli da će „nakon utvrđivanja činjeničnog stanja inspekcija rada preduzeti mere u okviru svoje nadležnosti“.

„Šinvon“ je fabrika južnokorejske kompanije „Jura“ koja proizvodi delove za automobile, Dobila je subvencije od Vlade Srbije za zapošljavanje 300 radnika, ali je na odredjeno vreme zaposlila još oko 200 i njima je 31. januara istekao ugovor o radu.

Jedan broj njih je SMS porukom obavešten da im ugovor neće biti produžen, a nekima su danas to saopštili tim lideri.

Radnik koji je želeo da ostane anoniman rekao je za Betu da je jutros kada je došao na posao obavešten da više nije potreban fabrici.

„Moji ugovori o radu su potpisivani na po mesec dana i tako produžavani, a poslednji je istekao 31. januara ove godine, ali nas niko nije obavestio da posle toga ne dolazimo na posao, pa sam nastavio da radim i jutros su me vratili kući“, rekao je taj radnik.

Dodao je da su mu, kada je preuzimao dokumentaciju u kadrovskoj službi, rekli da će nadoknadu za dva radna dana u februaru dobiti u martu kada se isplaćuje plata za taj mesec.

On je rekao da je za 28 radnih dana u jednom mesecu, jer su često morale da se rade subote i nedelje, zajedno sa nadoknadom za topli obrok od 200 dinara dnevno, zaradio 60.000 dinara.

Radnik koji je radio na određeno vreme i nekoliko dana dolazio na posao sa povredom na ruci rekao je da je SMS poruku o isticanju ugovora o radu dobio desetak minuta pre kraja smene sa obazloženjem da je smanjen obim posla.

Predsednica Saveza samostalnih sindikata Srbije za grad Niš Olivera Bobić rekla je da u toj fabrici nemaju sindikat jer kada su pokušali da ga organizuju dva radnika su „dobila otkaz sa obrazloženjem da su izjavom za medije ukaljali obraz firme, što nije tačno, a sudski proces traje pet godina“.

„Skoro ni u jednoj fabrici inostranih investitora, osim fabrike duvana Filip Moris ne postoji sindikat i nije ga moguće osnovati jer se radnici plaše sankcija“, rekla je Bobić.

Sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović rekao je da je pravo na sindikalno organizovane u Srbiji garantovano Ustavom, ali da sama država ignoriše svoje zakone.

„Mnogo je pritužbi radnika Jurinih fabrika jer je takav odnos prema radnicima trebalo da bude prevazidjen u feudalizmu“, rekao je Mihajlović.

Dodao je da su Južnokoreanci doneli takav model odnosa prema zaposlenima iz svoje zemlje i dopušteno im je da ga primenjuju.

On je rekao da je najbolji primer koliko strani investitori ne poštuju zakonodavstvo u Srbiji slučaj štrajka radnika Fijatove fabrike automobila u Kragujevcu od pre nekoliko godina kada je poslodavac odbio da razgovara sa njima dok ne prekinu obustavu rada, a po domaćem zakonodavstvu dužan je da tada započne pregovore o zahtevima zaposlenih.

Savetnik za ekonomska pitanja sindikata UGS „Nezavisnost“ Zoran Ristić rekao je da poslodavac ne mora da obrazloži zašto nije produžio ugovor na odredjeno vreme.

„Ipak pitanje je da li je način obaveštavanja o isteku ugovora o radu na odredjeno vreme vid diskriminacije“, rekao je Ristić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari