Inspekcije će ove godine kontrolisati "Euro litijum Balkan", zašto ne i "Rio Tinto"? 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/DS)

Plan inspekcijskog nadzora Geološke i rudarske inspekcije za 2024. pokazuje da će ovog leta biti realizovana koordinisana akcija četiri inspekcijska organa u cilju provere radova na istražnom polju kompanije „Euro litijum Balkan“.

Kako se može videte u dokumentu, na teren će pored inspektora Geološke inspekcije, koja je u nadležnosti Ministarstva rudarstva i energetike, izaći i Inspekcija za zaštitu životne sredine. Njima će se pridružiti inspektori Vodne i Poljoprivredne inspekcije.

Međutim, u planu nadzora nema informacija da će biti nadziran mnogo aktuelniji projekat kompanije Rio Tinto u dolini Jadra, koji je i najdalje odmakao kada je reč o istraživanju prisustva ovog metala u Srbiji.

Zašto je pod nadzorom Euro litijum?

U Ministarstvu rudarstva i energetike za Forbes Srbija objašnjavaju razloge zašto je Euro litijum predmet interesovanja inspekcija ove godine. Kako navode, odlučeno je da se koordinisana akcija više inspekcija izvede zbog „predstavki koje su dostavljene u prethodnom periodu“.

„Želimo da zajedno sa drugim inspekcijskim organima sagledamo činjenično stanje na terenu i ukoliko je potrebno, preduzmemo određene mere“, navodi Ministarstvo u odgovoru za Forbes Srbija.

Zakon o inspekcijskom nadzoru omogućava fizičkim i pravnim licima da inspekcijama podnose tzv. predstavke i zahteve, i od njih traže podatke i obaveštenja.

Kako propisi objašnjavaju, predstavke imaju dejstvo inicijative za pokretanje postupka, a inspektori nakon razmatranja osnovanosti inicijative odlučuju da li postoje uslovi za pokretanje postupka po službenoj dužnosti i o tome obaveštavaju podnosioca predstavke.

Kako se može videti iz dokumenta inspekcije, nadzor je planiran za treći kvartal ove godine.

Zašto nema Rio Tinta u nadzorima?

S druge strane, ćerka firma Rio Tinta – Rio Sava exploration – neće biti pod lupom koordinisanog nadzora više inspekcijskih organa poput Euro litijuma.

Razlog je jednostavan – isteklo im je rešenje o odobrenim geološkim istraživanjima „odnosno ne poseduju važeće odobrenje izdato iz okvira nadležnosti Ministarstva rudarstva i energetike“.

To znači da Geološka i rudarska inspekcija neće nadzirati Rio Tinto odnosno Rio Savu ni samostalno. Razlog je isti, nemaju važeće odobrenje za istraživanja pa ne bi smeli ni da se bave tim aktivnostima, a što bi zahtevalo izlazak inspekcije na teren.

Inspekcija zato nije obavljala inspekcijski nadzor nad Rio Savom ni tokom prošle godine.

Ceo tekst pročitajte na portalu Forbes Srbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari