Uprkos padu proizvodnje, smanjenju plata u javnom sektoru i stalnom porastu cena, statistički podaci pokazuju da je prometa robe široke potrošnje povećan poslednjih meseci, ali i u odnosu na prošlu godinu.


Statistička povećanja prometa krajem leta stručnjaci pravdaju sezonskim faktorima, kao što su nešto veća poseta stranih turista, ali i gastarbajtera. Majske poplave takođe su donele nešto veći promet, mahom zbog velikih količina humanitarne pomoći koja je upućivana ugroženima, ali i zbog nezanemarljive potrošnje flaširane vode.

Kada je u pitanju nešto veći oktobarski indeks potrošnje, ekonomisti isključuju mogućnost stvarnog porasta kupovne moći, a kao mogući uzrok navode i efikasniju naplatu poreza u trgovinama.

– Nema nijednog razloga da kupovna moć bude veća ove godine nego u 2013. To što se u statistici pojavljuje kao povećan promet je posledica prelaska jednog dela crnog poslovanja u belo, i to je jedino moguće objašnjenje. Neki kontrolni mehanizmi su zaoštreni i to trenutno prikazuje veći promet – smatra Branko Pavlović, ekonomski analitičar.

Miladin Kovačević, zamenik direktora RSZ-a, objašnjava da sezonski faktori zamagljuju pravu sliku i da je potrošnja u stalnom padu.

– Promet je u padu još od 2009. sa povremenim kratkotrajnim uzletima. Desezonirani podaci pokazuju da je ove godine promet nešto porastao u junu, što je posledica poplava u prethodnom mesecu kada je dobar deo stanovništva bio ograničenog snabdevanja što je pokazalo trenutni pad tražnje. Tek u oktobru se oseća mali oporavak, ali i tada nivo tražnje dostiže samo prosek s kraja prošle godine – kaže Kovačević i potvrđuje da se u izvršenju budžeta beleži rast PDV-a i akciza, što sa jedne strane ima veze sa povećanjem akciza, ali i sa boljom naplatom poreza.

Da nije došlo do stvarnog rasta prodaje, Danasu je potvrđeno i u velikim trgovinskim lancima, gde se i dalje dovijaju da kroz akcije i pogodnosti kod plaćanja privuku kupce. Međutim, stalne inspekcije poslednjih meseci naterale su i male trgovce da veći deo roba koji se nalazio u sivoj zoni, prevedu u legalne tokove i iskažu kroz fiskalne račune.

Cene

Podaci RSZ pokazuju da su u oktobru potrošačke cene nešto niže od septembarskih, za 0,2 odsto. U poređenju sa istim mesecom prošle godine, maloprodajna roba je poskupela za 1,8 odsto, a u odnosu na decembar 2013. skuplja je za 2,2 procenta. U oktobru je hrana jeftinija 1,4 odsto, a stan, voda, električna energija i gas za jedan procenat, dok će za 2,5 više građani plaćati proizvode i usluge vezane za rekreaciju i kulturu.

Promet

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, promet robe u trgovini na malo u oktobru je, u poređenju sa prethodnim mesecom, viši za šest procenata u tekućim cenama, a u stalnim cenama za 6,2 odsto. U odnosu na isti mesec prošle godine zabeleženo je povećanje od 2,6 u tekućim cenama, a 1,5 odsto u stalnim cenama. Od početka godine do oktobra u odnosu na 2013. promet robe u trgovini na malo veći je u tekućim cenama za četiri odsto a u stalnim za 2,6 procenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari