Intel otpušta 15 odsto zaposlenih da bi smanjio troškove 1Foto: Shutterstock/Tada Images

Kompanija Intel, koja zaostaje za svojim konkurentima u čipovima prilagođenim generativnoj veštačkoj inteligenciji (AI), najavila je veliki socijalni plan za smanjenje troškova za 10 milijardi dolara, otpuštanjem više od 15 odsto svog osoblja do kraja godine.

Američki gigant poluprovodnika je krajem 2023. imao gotovo 125.000 zaposlenih, tako da se očekuje da će oko 18.000 ljudi ostati bez posla.

Grupa je ostvarila promet od 12,8 milijardi dolara u drugom kvartalu, manje nego što su analitičari očekivali, kao i pad od jedan odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Saopšten je neto gubitak od 1,6 milijardi dolara, u poređenju sa 1,5 milijardi neto dobiti pre godinu dana.

Kompanija je takođe najavila da neće isplatiti dividendu na kraju godine.

Njene akcije su izgubile više od 19 odsto tokom elektronskog trgovanja posle zatvaranja Njujorške berze.

„Naš finansijski učinak je bio razočaravajući u drugom kvartalu, iako smo postigli ključne prekretnice u pogledu tehnologije“, izjavio je šef Intela Pet Gelsinger (Pat).

Kompanija je u drugom tromesečju pretrpela gubitke što je usporilo proizvodnju komponenti za novu generaciju računara prilagođenih veštačkoj inteligenciji, rekao je finansijski direktor Dejvid Zinsner (David).

„Organizujući smanjenje troškova, preduzimamo proaktivne korake da poboljšamo svoj profit“, rekao je on.

Intel planira da smanji svoju kapitalnu potrošnju za više od 20 odsto tokom cele godine, na između 25 i 27 milijardi dolara.

Intelovi konkurenti, kao što su Amerikanci Nvidia i AMD, koji dizajniraju poluprovodnike, i tajvanski TSMC, koji proizvodi najsavremenije čipove, ostvaruju kapital na talasu generativne veštačke inteligencije koju su pokrenuli OpenAI i njegova ChatGPT platforma krajem 2022.

Želeći da smanje svoju zavisnost od Azije, SAD troše desetine milijardi dolara da ožive lokalnu proizvodnju poluprovodnika.

A Intel je jedna od tih kompanija, koja je najavila izgradnju novih proizvodnih kapaciteta u nekoliko američkih država.

Međutim, Intel je zaostao u trenutno najskupljim i najtraženijim čipovima, onima koji su prilagođeni serverima na kojima se obučavaju generativni AI modeli.

Kompanija sa sedištem u Kaliforniji „nalazi se u kritičnom trenutku kada koristi američke investicije u domaću proizvodnju i povećava globalnu potražnju za AI čipovima da bi se etablirala u proizvodnji čipova“, smatraju analitičari.

Za treći kvartal, Intel očekuje prihode između 12,5 i 13,5 milijardi dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari