Invalidi očekuju veće otpremnine od zakonskih 1

Grupa od 20 invalida rada u Zastavi NPRO ulazi danas u petu nedelju, odnosno 30 dana neprekidnog štrajka glađu.

Zdravstveno stanje većine štrajkača dramatično je, o čemu svedoči i podatak da je njih 15-tak, od početka protesta do sada, bilo hospitalizovano u kragujevačkom Kliničkom centru, od čega je troje zadržano na boliničkom lečenju.

U fabričkom Štrajkačkom odboru priznaju da su poslednjih dana, pored vode i sokova, počeli da “uzimaju i mleko”, zahvaljujući čemu su i dalje u protestu.

Predsednik Štrajkačkog odbora Stevan Pušonja za naš list kaže da je tokom današnjeg dana u Ministarstvu za rad trebalo da bude održan sastanak sa poslovodstvima Grupe Zastava vozila i INPRO-a i predstavnicima Saveza samostalnih sindikata Srbije, te da bi sutra mogao da bude poznat ishod pregovora na tom skupu.

– Ono što bi zadovoljilo sve štrajkače jeste garancija da će svi ostati radno angažovani, ali ne bismo do kraja bili nezadovoljni ni rešenjem da oni radnici koji za to ispunjavaju uslove odu u invalidsku penziju, uz odgovarajuće otpremnine. Određen broj invalida bi prihvatio i socijalni program, ali uz otpremnine koje su veće od zakonskih 200 evra po godini staža. Smatramo da kao invalidi rada imamo pravo da tražimo nešto veće otpremnine od onih koje dobijaju naše zdrave kolege.

Za razliku od njih, mi nemamo nikakve šanse da se ponovo zaposlimo ili da, u šestoj ili sedmoj deceniji života, i u zdravstvenom stanju u kojem smo, započnemo sopstveni biznis – smatra Pušonja, napominjući da se štrajkači nadaju da će neki od njih da moći da nastave da rade u INPRO-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari