Invalidi rada prekinuli štrajk glađu 1

Invalidi rada u Zastavi INPRO odlučili su danas da, nakon sedam nedelja, prekinu štrajk glađu.

 U Štrajkačkom odboru istču su da su, zbog sve težeg zdravstvenog stanja štrajkača, bili primorani da okončaju protest gladovanjem, koji je neprekidno trajao punih 50 dana. Invalidi su saopštili da će protest nastaviti na radnim mestima, u fabričkoj hali, iako im je direktor fabrike najavio da će morati što pre da odu iz nje, jer je francuska kompanija „Trigano“ i taj pogon zakupila od fabrike Zastava oružje.

– Odavde nećemo da izlazimo, moraće na nosilima da nas iznose, ako budu hteli silom da nas isteruju – ponovio je predsednik Štrajkačkog odbora u INPRO-u Stevan Pušonja, nagalašavajući da invalidi strahuju da bi, u slučaju najavljenog izbaciavanja iz pogona u kojem protestuju, prema njima mogla da bude primenjena i sila.

Štrajkači su, prema njegovim rečima, uprkos pretnjama i pritiscima odlučni da istraju u zahtevima vezanim za regulisanje radno-socijalnog statusa, isplatu neisplaćenih zarada i spašavanje Zastave INPRO od stečaja. Od Vlade Srbije očekuju da ispuni Protokol iz 2008. godine koji invalidima rada garantuje radno-pravni status posle dolaska „Fijata“ i preuzimanje tih radnika iz fabrike automobila u Zastava INPRO.

U Štrajkačkom odboru i danas  su istakli da su ogorčeni zbog diskriminacije prilikom isplate avgustovskih zarada. Invalidima je na ime dve trećine plate za avgust isplaćeno tek po 5.300 dinara, dok su zaposleni u pogonu „Šnajderaj“ primili punu platu za taj mesec. Invalidi sumnjaju da je u takvu raspodelu organizovao bivši direktor Zastave INPRO Branko Veljović koji je, iako je podneo ostavku, i dalje prisutan u fabrici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari