Invalidi rada Zastave INPRO i dalje u štrajku 1Radnici Zastave INPRO (arhiva)

Ignorisani od nadležnih i zaboravljeni od javnosti, invalidi rada u Zastavi Inpro ne odustaju od protesta i postavljenih zahteva.

Naprotiv, nastavljaju pre ravno dva i po meseca započetu pobunu, tokom koje su 50 dana štrajkovali glađu, zahtevajući rešavanje radno-socijalnog statusa, isplatu zaostalih prinadležnosti, opstanak firme, te preispitivanje prodaje dela imovine i opreme za proizvodnju priključnih vozila koju je letos kupila francuska kompanija Trigano.

-I dalje smo u danonoćnom protestu koji smo, u fabričkoj hali Inpro, započeli još 11. oktobra, i inasistiramo na ispunjenju svih postavljenih zahteva. U međuvremenu su nam isplaćene zarade za avgust i septembar, ali još uvek nisu za oktobar i novembar – rekao je za Danas predsednik štrajkačkog odbora u INPRO-u Stevan Pušonja.

Dodaje da su invalidi rada u poslednjem razgovoru sa poslovodstvom Grupe Zastave vozila obavešteni da će ih uskoro posetiti nadležni iz Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, te da će svim zaposlenima u Inpro do 15. januara da bude ponuđen socijani program. Pušonja podseća da invalidi rada, s obzirom na specifičan položaj te kategorije radnika ne samo na radnim mestima, nego još više na tržištu rada, traže da im se obezbede veće otpremnine od zakonom o radu propisanih 200 evra po godini staža. Konkretno zahtevaju da njihove optremnine iznose od 300 do 400 evra po godini staža.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari