Predstavnici sindikata osoba sa invaliditetom SIPOS optužili su direktora novosadskog preduzeća DES, Radojicu Džarića, za pritisak na sindikalce i nezakonito otpuštanje radnika. Društveno preduzeće DES, koja zapošljava oko 50 odsto invalida, radnicima godinama ne uplaćuje doprinose, iako iz programa za socijalno ugrožene kategorije od države dobija sredstva za plate zaposlenih invalida.


– Mi smo zaista u nezavidnom položaju. Ja radim naporno i dobijam platu od 19.000 i regres od 100 dinara mesečno. Dobijam i 25 dinara za topli obrok. Toliko košta kifla. Platu koju dobijam daje država, a novac od poslova koje radimo ja nikad nisam video. Radio sam na poslovima koje je DES sklopio sa Elektrovojvodinom i Toplanom, i znam da su ta preduzeća platila. Ali, ja to na svojoj plati nisam osetio. Radimo i sa privatnim investitorima, ali nisam siguran da smo dobili novac za te poslove – kaže M. R., otac dvoje dece koji je gluv od sedme godine života.

Predsednica sindikata SIPOS Borka Milovanović je takođe otpuštena, nakon čega je tužila firmu zbog nezakonitog otkaza i gušenja sindikata.

– Otkaz sam dobila zbog jedne omaške prilikom potpisivanja ugovora u ime sindikata. Taj ugovor nije izazvao nikakvu štetu, niti je mogao da izazove, ali sam otpuštena po kratkom postupku. Uverena sam da ću na sudu dokazati da je otkaz nezakonit, ali najmanji problem u DES-u sam ja i moje otpuštanje. Strašno je to što su svi zaposleni invalidi ucenjeni i kontrolisani. Nama se svakodnevno javljaju invalidi koji prijavljuju nove pretnje i mehanizme ucene. Od njih traži da se izčlane iz sindikata, u suprotnom ih stavlja na listu za tehnološki višak – kaže Milovanovićeva.

Novac za plate zaposlenim invalidima daje Ministarstvo ekonomije u visini polovine republičkog proseka, a oni dobijaju oko 19.000 dinara. Taj novac država daje DES-u bez obzira da li firma privređuje. Međutim, DES dobija poslove na brojnim tenderima zbog zapošljavanja invalida, ali oni, iako rade, od tih poslova ne dobijaju ništa. Pored toga, Ministarstvo ekonomije plaća račune za struju, grejanje, poreze i stalno ulaže u razvoj preduzeća. Ipak, DES beleži ogromne gubitke, koji su narasli do 200 miliona dinara.

– Uvek je neko na listi za tehnološki višak. Direktor invalidima onemogućava i međusobnu komunikaciju, tako što im zabranjuje udaljavanje sa radnog mesta. Ko radi na nekoj mašini, tu mora da provede osam sati dnevno. Da bi otišao u toalet, mora da pita šefa. Istovremeno, direktor samovoljno donosi anekse kolektivnog ugovora. Usvoji aneks, potpiše i nikad ne okači obaveštenje na oglasnu tablu. Tek kada plata bude umanjena, radnici saznaju za to. Tako su saznali da je mesečni regres 100 dinara, a topli obrok 25 – tvrdi Borka Milosavljević.

Otvoren Centar za profesionalnu rehabilitaciju

Novi Sad – Centar za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, gde će poslodavci i osobe sa invaliditetom moći lakše da dobiju sve informacije o zasnivanju poslovnog odnosa, otvoren je juče u Novom Sadu. Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Dejan Jovanović je rekao da je od donošenja Zakona o zapošljavanju osoba sa invaliditetom u Srbiji posao dobilo oko 9.000 pripadnika te populacije, što je znatno više nego pre donošenja zakona. „Nadamo se da će Centar u Novom Sadu uticati na popravljanje stanja na tržištu rada, a uskoro ćemo početi pregovore i sa predstavnicima drugih većih gradova u Vojvodini, kako bismo i u njima otvorili ovakve centre“, rekao je Jovanović. Beta

Džarić: Sve je laž

Direktor DES-a Radojica Džarić kaže da je on tokom sedam godina, otkako je na čelu firme, radio po zakonu i savesti.

– Malo je reći da su iznete optužbe laž. Nisu mogli ništa da urade zakonski ni sudski, pa me sad blate po novinama – rekao je Džarić i dodao da su motivi za optužbe privatne prirode, ali nije obrazložio detalje na koje se pozivaju radnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari