Srbija će tražiti da se spor u predmetu „Šahinbegović“ iznese pred petočlano Veliko veće Evropskog suda u Strazburu, ali još nije odlučeno da li će to učiniti samostalno ili zajedničkim podneskom sa Slovenijom, rečeno je Danasu u Ministarstvu pravde Srbije.

 Evropski sud za ljudska prava doneo je odluku da je Republika Srbija dužna da u roku od šest meseci od pravosnažnosti njegove presude, isplati staru deviznu štednju deponovanu u Invest banci Tuzla Sakibu Šehinbegoviću i svim ostalim licima u njegovom položaju. Podnošenjem zahteva za iznošenje ovog spora pred Veliko veće, Srbija faktički ulaže žalbu na prvostepenu presudu, tako da ta presuda još nije pravosnažna.

Prema podacima koje je Danasu dostavila Agencija Republike Srbije za osiguranje depozita, iznos stare devizne štednje građana iz bivših jugoslovenskih republika u Investbanci, sa kamatama obračunatim do dana otvaranja stečaja iznosi: 80.868.302 evra u BiH, 3.066.080 evra u Hrvatskoj, 564.956 evra u Sloveniji i 3.101.243 evra u Makedoniji, ili ukupno oko 87,6 miliona evra do dana otvaranja stečaja.

Baza iznosa od 10 odsto salda ove štednje, kažu u Agenciji za osiguranje depozita, preneta je na Nacionalnu štedionicu, sad Euro Bank EFG.

A o načinu obezbeđenja potrebnih sredstava za isplatu celokupnog iznosa ove štednje odlučiće se kad nadležni organi odgovore na presudu Evropskog suda za ljudska prava, odnosno kad ona postane pravosnažna.

„Državljani bivših republika SFRJ, koje nisu u sastavu SRJ, a koji su deviznu štednju položili kod banaka sa sedištem na teritoriji SRJ, kao i državljani SRJ koji su tu štednju položili kod filijala banaka koje su se nalazile na teritoriji bivših republika SFRJ do momenta otcepljenja tih republika, svoja potraživanja po osnovu devizne štednje građana ostvaruju na način koji se ugovori sa državama sukcesorima SFRJ“, navodi se u odgovoru Agencije za osiguranje depozita i dodaje da „Imajući u vidu da takvi ugovori između država sukcesora nisu zaključeni (u ovom slučaju sa BiH), isplata stare devizne štednje , deponentima koji su sredstva položili u filijalama Investbanke u BiH, nije vršena niti je takva obaveza postojala na bazi propisa u Srbiji.

Izveštaj o izvršenju

Prema podacima Narodne banke Srbije, ukupni javni dug Republike Srbije po osnovu „stare“ devizne štednje utvrđen je u visini od 4,20 milijardi evra. U periodu od 26. avgusta 2002. godine do 31. oktobra 2012. godine izmirene su obaveze u iznosu od 2,36 milijarde evra. Preostale obaveze zaključno sa 2016. godinom iznose 1,84 milijardu evra. Prema zakonu o staroj deviznoj štednji, koji je na snazi u Republici Srbiji, nije vršena isplata stare devizne štednje deponentima koji su rezidenti Republike Srbije , a koji su imali deviznu štednju u bankama čije je sedište bilo na teritoriji druge republike bivše SFRJ, kažu u Agenciji za osiguranje depozita Republike Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari