Ministarka energetike Zorana Mihajlović i direktor PD Termoelektrane i kopovi Kostolac, Dragan Jovanović, juče su zvanično otvorili radove na remontu bloka B1, koje će izvoditi kompanija CMEC iz Pekinga.


– Na remontu bloka B1, osim kineskih, angažovano je i 400 radnika iz domaćih preduzeća, jer nam je cilj da što više uposlimo našu radnu snagu – rekla je ministarka. Direktor Jovanović dodao je da će, nakon obavljenog remonta, u kojem učestvuje oko hiljadu radnika, vek trajanja bloka B1 biti povećan za 150.000 sati.

Remont bloka B1 u TE Kostolac B, koji će koštati 116 miliona dolara, deo je prve faze kreditnog aranžmana koji je Srbija sklopila sa Republikom Kinom, a koja osim započete obnove bloka B1, obuhvata i izgradnju novog, savremenog sistema za odsumporavanje, izgradnju pristaništa na Dunavu i industrijskog koloseka. Ukupna vrednost tih radova je 344,7 miliona dolara, a do sada je završena revitalizacija bloka B2, u koju je uloženo 64,6 miliona dolara. Druga faza kreditnog aranžmana, vredna 715,6 miliona dolara, obuhvatiće gradnju bloka B3 i proširenje kapaciteta kopa Drmno sa devet na dvanaest miliona tona uglja godišnje. Kamatna stopa kredita podignutog radi realizacije obe faze iznosi tri odsto godišnje, sa petogodišnjim grejs periodom i rokom otplate od 10 godina. Gradnja novog bloka, snage 350 megavata, trebalo bi da počne najkasnije do kraja ove godine, kako bi se okončala do 2019. godine. Zbog njegove gradnje, do početka leta iz Kine stiže oko 600 radnika, za koje je podignuto posebno stambeno naselje na površinskom kopu Drmno, jer će ovde boraviti u narednih pet godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari