Generalni direktor Naftne industrije Srbije Kiril Kravčenko i predsednik kompanije CB&I Lumus Džon Redmon, potpisali su juče u Rafineriji nafte Pančevo ugovor o izgradnji kompleksa lakog hidrokrekinga i hidrodorade, u vrednosti većoj od 396 miliona evra. Ugovor predstavlja ključni element realizacije programa modernizacije prerađivačkog kompleksa NIS-a, što je u skladu sa obavezama kompanije Gaspromnjeft prema ugovoru o kupovini 51 odsto akcija Naftne industrije.


Prema rečima Petra Škundrića, ministra rudarstva i energetike, izgradnja novog postrojenja omogućiće NIS-u da potpuno pređe na proizvodnju ekološki čistih goriva bezolovnih i motornih benzina i evrodizela 5, koji su u potpunosti u skladu sa najstrožim ekološkim zahtevima koji važe u Evropi. Godišnja proizvodnja bezolovnih benzina povećaće se na 638 hiljada tona, dok će proizvodnja evro dizela 5 porasti sa 230 hiljada tona na 1,5 miliona tona.

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko naglasio je da modernizacija prerađivačkog kompleksa kompanije predstavlja ključni uslov da NIS zauzme stratešku poziciju lidera na regionalnom tržištu goriva i sačuva konkurentnost kada se krajem 2011. godine liberalizuje srpsko tržište goriva. Ugovor sklopljen između NIS-a i kompanije CB&I Lumus predviđa izgradnju pet novih postrojenja, kao i modernizaciju, rekonstrukciju i izgradnju još 19 objekata. Rok za realizaciju projekta je treći kvartal 2012. godine, kada je predviđeno da postrojenje počne sa radom. Aktivna faza izgradnje počeće na leto sledeće godine.

NIS traži ograničenu liberalizaciju tržišta?

Naftna industrija Srbije od Vlade Srbije tražiće da liberalizaciju tržišta goriva, koja bi trebalo da se desi do kraja 2011. godine, na neki način ograniči, saznaje Danas. Prema informacijama do kojih smo došli to ne znači da 2011. neće biti ukinuta zabrana uvoza naftnih derivata iz inostranstva, koja je sada na snazi, ali će NIS apelovati na Vladu Srbije da uvoz ograniči. Razlog za ovakav zahtev poslovodstva NIS-a je taj što će ta kompanija tek 2012. godine steći mogućnost da proizvodi gorivo evropskog kvaliteta koje će biti konkurentno benzinima iz uvoza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari