Učesnici na tržištu investicionih fondova morali su da se suoče sa još jednom lošom nedeljom koju su obeležili negativni trendovi. U prilog tome govori podatak da je čak 11, od ukupno 15 fondova, bilo u minusu.

 Najviše su izgubili ulagači u fond Trijumf, dok su najbolje prošli oni koji su odlučili da investiraju u fond Fima proaktiv. Dobra vest je da je posle dužeg perioda zatišja ukupna imovina svih otvorenih investicionih fondova premašila nivo od dve milijarde dinara. U grupi fondova rasta vrednosti imovine šest fondova završava u minusu, a samo Fima proaktiv beleži rast koji na nedeljnom nivou iznosi 1,47 odsto. U grupi fondova sa negativnim rezultatima našli su se: Trjiumf, koji beleži najveći pad vrednosti investicione jedinice od čak 6,32 odsto, slede Ilirika gold (u minusu 5,44 odsto), Ilirika dinamik (u minusu 5,33 odsto), Rajfajzen vorld (u minusu 3,74 odsto), Ilirika global (padom od 2,99 odsto) i Kombank infond sa nedeljnim gubitkom od 2,40 odsto.

Kad je reč o fondovima očuvanja vrednosti imovine, tri su u plusu, dok su dva zabeležila negativne rezultate. Gubitak od 3,13 odsto zabeležio je Erste euro keš, dok je Citadel novčani fond „uknjižio“ minus od 0,05 odsto. Na pozitivnoj strani našli su se Rajfajzen keš (rast od 0,23 odsto), zatim Erste keš (skok za 0,20 odsto), dok je fond Ilirika keš zabeležio rast od 0,17 odsto. Sva tri balansirana fonda završavaju nedelju u minusu. Listu gubitnika predvodi Trijumf balans sa minusom od 3,27 odsto, dok su Erste euro balansid 35 i Ilirika plus, koji su zabeležili minuse od 2,85 odsto i 2,69 odsto, bolje prošli. Ukupna imovina otvorenih investicionih fondova porasla je za 4,79 odsto i 17. oktobra iznosila je 2.029.195.707,50 dinara. Najveći rast vrednosti imovine ostvario je fond Erste keš, a najveći pad Erste euro keš.

Najveći rast

Fima proaktive – u plusu 1,47 odsto

Rajfajzen keš – u plusu 0,23 odsto

Najveći pad

Trijumf – u minusu 6,32 odsto

Ilirika gold – u minusu 5,33 odsto

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari