Dvocifreni rast berzanskih indeksa postavlja novi rekord u novijoj istoriji Beogradske berze. Indeks SRX popravio je svoju vrednost za 16,7 odsto, BELEX15 za 12,9 odsto, dok je opšti indeks BELEXLINE trgovanje završio u plusu od 10,4 odsto. Izbori su završeni i to je dovoljan signal za investitore koji nemaju razloga za oklevanje, nego su krenuli u intenzivnije kupovine, što je podiglo broj emisija akcija kojima se trgovalo, ali i njihove cene, kao i ukupan promet koji je juče dostigao 858,1 miliona dinara.

Dvocifreni rast berzanskih indeksa postavlja novi rekord u novijoj istoriji Beogradske berze. Indeks SRX popravio je svoju vrednost za 16,7 odsto, BELEX15 za 12,9 odsto, dok je opšti indeks BELEXLINE trgovanje završio u plusu od 10,4 odsto. Izbori su završeni i to je dovoljan signal za investitore koji nemaju razloga za oklevanje, nego su krenuli u intenzivnije kupovine, što je podiglo broj emisija akcija kojima se trgovalo, ali i njihove cene, kao i ukupan promet koji je juče dostigao 858,1 miliona dinara. Od ukupno 126 emisija kojima se trguje na Beogradskoj berzi, kod 70 zabeležen je rast, a pad cene akcija kod 14. Najviši dnevni rast beleže akcije Komercijalne banke i Vitala – po 19 odsto, sledi Privredna banka i Progres sa po 18 odsto, dok su Imlek i Metalac vrednost akcija uvećali za 16,7, odnosno 13,52, a Energoprojekt holding za 10,02 odsto. Investitor koji je početkom prošle nedelje kupio akciju Komercijalne banke za 60.100 dinara, sada je, nakon pomenutog rasta zaradio 23.200 dinara.
Dominantnu poziciju u jučerašnjem trgovanju zauzele su akcije niške AIK banke, kako obične, kojima je trgovano redovnim putem (za 92,3 miliona dinara), i kroz blok transakciju (za 377,8 miliona dinara), tako i prioritetne, koje beleže promet od 25,5 miliona dinara. Investitori su praktično razgrabili sve ponuđene akcije ove niške banke, koje beleže i rast cene od 12,7 odsto. Kada uz to dodamo podatak da AIK banka planira da u ovoj godini poveća dobitak za 34 odsto (na 5,9 milijardi dinara), dobija se dobar razlog za kupovinu akcija ove banke. Veće interesovanje, vredno sto miliona dinara, privukle su i hartije od vrednosti Univerzal banke, kao i hartije Sojaproteina (37,6 miliona dinara). Vlasničkim papirima Veterinarskog zavoda iz Subotice trgovano je za 18,6 miliona dinara, dok je za akcije Agrobanke izdvojeno 21,8 miliona dinara. Sve pomenute akcije beleže značajan skok cena. Za razliku od vlasničkih hartija, dužničkim hartijama ili obveznicama stare devizne štednje Republike Srbije trgovano je za svega 25.490 evra. Polovina ove sume, tačnije 12.188 evra odnosi na seriju koja dospeva na naplatu 2015. godine. Inače, učešće stranih investitora u ukupnom prometu zaustavilo se na udelu od 21,52 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari