Slaba aktivnost investitora registrovana početkom ove nedelje intenzivirana je tokom jučerašnjeg trgovanja tako da je promet na Beogradskoj berzi premašio 771,8 miliona dinara. Veći broj hartija od vrednosti zabeležio je dobar rezultat, a najviše se trgovalo akcijama niške AIK banke koje su ostvarile promet od 409,1 milion dinara, kao i obveznicama stare devizne štednje serije A2016K.

Slaba aktivnost investitora registrovana početkom ove nedelje intenzivirana je tokom jučerašnjeg trgovanja tako da je promet na Beogradskoj berzi premašio 771,8 miliona dinara. Veći broj hartija od vrednosti zabeležio je dobar rezultat, a najviše se trgovalo akcijama niške AIK banke koje su ostvarile promet od 409,1 milion dinara, kao i obveznicama stare devizne štednje serije A2016K. Na tu seriju, koja poslednja dospeva na naplatu i koja će svojim vlasnicima doneti godišnji prinos od 6,2 odsto, potrošeno je 1,2 miliona evra. Inače, ukupno utrošena sredstva na obveznice Republike Srbije u jučerašnjem trgovanju pemašuju iznos od 1,3 miliona evra.
Čak deset puta manje, odnosno 38,9 miliona dinara, vredelo je trgovanje akcijama zemunskog građevinskog preduzeća Planum, koje uprkos pojačanom interesovanju, beleže cenovni pad od 6,6 odsto. Slična je situacija i sa vlasničkim papirima Univerzal banke, čiji promet od 31,4 miliona dinara nije bio dovoljan za rast cene. Akcije te banke završavaju trgovački dan u minusu od 4,3 odsto. Veća tražnja vladala je i za vlasničkim papirima Agrobanke (37,9 miliona dinara), dok su transakcije vezane za akcije poljoprivrednog dobra Petefi iz Temerina donele promet od 28,6 miliona dinara. Juče je na Beogradskoj berzi održano i jedno blok trgovanje, u kojem su vlasnike promenile 873 akcije beogradskog preduzeća Vetfarm, u kupnoj vrednosti od 50,6 miliona dinara.
Indeksi SRX i BELEX15, beleže rast vrednosti od 0,99, odnosno 0,02 odsto. U gubitku je bio jedino opšti indeks BELEXLINE, i to 0,24 odsto. Pozitivan ishod jučerašnjeg trgovanja dočekalo je 36 emisija akcija, od toga najveći rast ostvaruju akcije Ateksa (18,36 odsto) i Umke (12 odsto), dok njih 30 završava u minusu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari