Kolega iz Subotice je uveravao neki dan Radoslava Sretenovića, glavnog državnog revizora, da bi samo objavljivanje namere Državne revizorske institucije da se jednom pozabavi poslovanjem određenog lokalnog preduzeća mnogo pomoglo izazivanjem u tom preduzeću velikog pospremanja, da ne kažemo sličnog onom iz Gogoljevog Revizora, kojim je beogradski Atelje 212 nedavno završio sezonu.

Sam Sretenović tvrdi da se ovdašnji vladaoci narodnim parama ipak menjaju – nabolje, a da je on, državni revizor, suprotno nekim mišljenjima, prema njima „izuzetno oštar“.

Kad ste poslednji put gledali Gogoljevog revizora?

– Ha, ha, ha… pa stalno gledam.

Koga, ove vaše revizore? Ali kad ste ga poslednji put gledali u pozorištu?

– Pa stalno gledam kad god se pojavi mogućnost.

I šta biste mu dodali? Da li se danas nešto promenilo u toj priči?

– Pa stalno se menja. Menja se u smislu svesti ljudi koji sada rukovode sredstvima poreskih obveznika. Naravno, na bolje se menja. Mislim da smo u tome uspeli. Oni moraju jednog trenutka da shvate da to nije novac njihov nego novac poreskih obveznika dat njima da na najbolji način raspolažu tim novcem. Na ekonomičan, efektivan i efikasan način.

Pratite li: u javnosti se ponekad iznose mišljenja da bi trebalo da budete stroži?

– Ja mislim da mi vodimo za sada izuzetno oštru politiku prema svim subjektima revizije, prema revidiranim subjektima, prema odgovornim licima. Poštujemo zakon i u skladu s zakonom radimo svoj posao.

Vaša koleginica zadužena za pripremu metodologije za suštinsku reviziju kaže da je „politika izbegavanja rizika od strane revizora i od samih institucija retko u interesu visokog kvaliteta revizije“. Kad ste preuzeli ovu funkciju, koji ste politički rizik preuzeli i sa kojim ste se političkim rizicima susretali?

– Nisam se za sada sretao ni sa jednim političkim rizikom, verujte.

Toj tvrdnji neće da poveruje niko u Srbiji?

– Evo ja vam potvrđujem. Nikakav rizik nisam imao. Nije bilo pritisaka ni sa jedne strane, političke. Ja nisam član nijedne političke stranke, i mogu da vam kažem da nije bilo rizika, niti je bilo pritisaka od bilo koje političke stranke. Ima posla u određivanju rizičnih područja koje mi revidiramo, a ovako rizika, ne. Mi preduzimamo sve mere i aktivnosti da naši revizori ne dođu u sukob interesa, znači tamo gde radi bračni drugi ili prijatelj nekog od revizora, pazimo da se naši revizori izuzmu iz takve revizije. Oni samo kažu: meni radi supruga tamo, ja ne mogu da revidiram taj subjekat. Znači, poštujemo potpuno sve standarde obavljanja revizije.

Da li vam se dogodilo da je subjekt vaše revizije dokazao da vi niste bili u pravu?

– Ne. Ne. Ne. Verujte mi da ne. Zato što imamo tri stepena da to možemo da otklonimo na vreme: kroz nacrt, kroz predlog i kroz te raščišćavajuće sastanke. Mi smo držali dva raščišćavajuća sastanka. Zakon je dao mogućnost da se naši akti ne osporavaju. Ne želimo da koristimo tu mogućnost, jer smo to sasvim pravilno i profesionalno odradili, i siguran sam da takvih dokaza nije bilo.

Niste još radili reviziju političkih stranaka. Da li je potrebno da se promeni zakon da biste i to radili ili već sad postoje zakonski uslovi?

– Možemo i sada, oni su subjekti revizije, ali ne raspolažemo dovoljnim kadrovima, nemamo kapacitete, jer nas zakon sad obavezuje da uradimo ono što je definisalo zakonom: završni račun budžeta, Narodnu banku Srbije, organizacije obaveznog socijalnog osiguranja… Zakonom je definisano da se svake godine vrši revizija organizacija obaveznog socijalnog osiguranja, to su četiri osiguranja, a mi ne možemo da vršimo reviziju svake godine sva četiri subjekta jer nemamo određenih kadrova. Biće vremena, kad povećamo broj zaposlenih, kad ćemo raditi odjednom sve četiri organizacije obaveznog socijalnog osiguranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari