Ministar odbrane Iraka, general Abdel Kader Jašim sa saradnicima, koji boravi u višednevnoj poseti Srbiji, sutra bi trebalo da obiđe i pogone – Zastava Oružja. Kako nezvanično saznajemo Iračani žele da obnove saradnju sa srpskom odbrambenom industrijom, i posebno su zainteresovani za Zastavinu pušku M21.

Ministar odbrane Iraka, general Abdel Kader Jašim sa saradnicima, koji boravi u višednevnoj poseti Srbiji, sutra bi trebalo da obiđe i pogone – Zastava Oružja. Kako nezvanično saznajemo Iračani žele da obnove saradnju sa srpskom odbrambenom industrijom, i posebno su zainteresovani za Zastavinu pušku M21. Reč je, podsetimo, o najnovijoj Zastavinoj vojnoj pušci, rađenoj po modelu „kalašnjikov“ i po NATO standardima. Puška M21, koja inače, još nije uvršćena u naoružanje Vojske Srbije, već se koristi u nekoliko armija u svetu, kao i u nekim bezbednosnim agencijama (britanskoj, na primer). Valja podsetiti da je Zastava iračkim snagama bezbednosti pretprošle i prošle godine već prodavala pešadijsko naoružanje, pre svega puške i mitraljeze i ta trgovina odvijala se pod kontrolom Ujedinjenih nacija i posredstvom američkih i britanskih kompanija.Tim putem je i Zastavina puška M 21 došla u posed britanskih bezbednosnih agencija u Iraku, od kojih je dobila vrlo visoke ocene.
I dok se Zastavi Oružju i domaćoj odbrambenoj industriji, po svemu sudeći, otvara novo tržište – na Bliskom istoku, dotle će ova industrijska grupacija, u dogledno vreme biti uskraćena za mogućnost da naoružanje i vojnu opremu prodaje i u zemljama evroazijskog regiona. Posle gotovo jednogodišnjih pregovora sa nadležnim ministarstvima i drugim državnim organima oko izvoza srpskog naoružanja i vojne opreme u zemlje tog regiona, Zastava Oružje je, nedavno i zvanično obaveštena da joj druga izvozna dozvola za ugovorenu isporuku oružja u Jermeniju neće biti izdata uz obrazloženje da bi taj izvoz „štetio državnim interesima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari