Ispitivanje opreme bloka B3 termoelektrane Kostolac uoči probnog rada 1Foto: EPS/Danilo Mijatović

Elektroprivreda Srbije (EPS) saopštila je danas da je u toku ispitivanje opreme novog bloka B3 u termoelektrani „Kostolac B“ pred probni rad, što podrazumeva punu snagu na mreži 168 sati, a cilj je da se pokaže da su svi sistemi potpuno u funkciji.

„Naredni koraci su garancijska ispitivanja koja će pokazati funkcionalne karakteristike bloka čime bi se stvorili uslovi da EPS u oktobru preuzme ovaj novoizgrađeni blok snage 350 megavata i da dobijemo novi kapacitet u elektroenergetskom portfoliju“, rekao je generalni direktor EPS Dušan Živković tokom obilaska bloka B3.

On je kazao da je blok B3 po kvalitetu opreme, nivou zaštite životne sredine i sigurnosti sistema, preko priključaka na mreži – ispunio visoke standarde kvaliteta.

„Nakon puštanja u rad očekuje se da po parametrima i kvalitetu imamo najbolji blok u elektroenergetskom sistemu Srbije“, rekao je Živković.

Član Nadzornog odbora EPS Dejan Ostojić rekao je da je blok B3 veliki korak ne samo za EPS, već i za energetsku sigurnost Srbije i svih potrošača, posebno što je to najveći izgrađeni blok posle više decenija.

„Efikasnost ovog bloka omogućava dobijanje dve hiljade gigavat-sati godišnje, biće to pouzdana energija koja će svojom efikasnošću zameniti blokove niže efikasnosti. Time smanjujemo emisije uticaja na okolinu i dobijamo najkvalitetniju energiju“, rekao je Ostojić.

Dodao je da se puštanjem u rad ovog bloka stvara 160 radnih mesta za narednih nekoliko decenija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari