"Isplata subvencija je rešenje koje samo gasi požar": O čemu će predstavnici poljoprivrednih udruženja razgovarati sa Martinovićem? 1Foto: EPA-EFE/ CLEMENS BILAN

Isplata subvencija je rešenje koje samo gasi požar umesto da sistemski otklanja probleme u poljoprivredi i umesto toga je potrebno razviti dugoročnu strategiju njenog razvoja, naročito stočarstva, uz obavezno povećanje agrarnog budžeta bez čega je izlazak na “zelenu granu” nemoguć, smatra domaća stručna javnost.

Isplata subvencija biće jedna od centralnih tema današnjih razgovora predstavnika sedam poljoprivrednih udruženja koji će se tačno u podne sastati sa ministrom poljoprivrede Aleksandrom Martinovićem i predstavnicima Uprave za agrarna plaćanja.

Reč je o udruženjima poljoprivrednika „Stig“ Požarevac, „Naše mleko“, „Složni Pidikanci“ Bavanište, „Brestovački Ratari“, „Spas i opstanak Zapadne Srbije“,“Proizvođači mleka Šumadije i Pomoravlja“,“ Severni Banat“ Kikinda.

Sastanak će biti održan u Ministarstvu poljoprivrede u Beogradu.

Poljoprivrednici traže isplatu subvencija od 17.000 dinara za sertifikovano seme, 100.000 dinara po grlu junice, upis parcela na osnovu izjave ili po drugom osnovu, stopiranje nekontrolisanog uvoza mleka i regulisanje robne berze.

Agroekonomista Milan Prostran ističe za Danas da je stočarstvo u Srbiji palo na najniže grane a da su pregovori poljoprivrednika sa nadležnima samo pokušaj da očuvaju poslovanje na pozitivnoj nuli.

– Koliko je situacija loša, primera radi kada se radi o stočarstvu, pokazuje podatak da nam je u govedarstvu i svinjarstvu u ovom trenutku veći uvoz od izvoza. To se nije desilo nikad od 1945. godine pa sve do danas. Problem sa kojim se suočavaju stočari kao i drugi poljoprivrednici u Srbiji je taj da veoma često ne dobijaju na vreme, kada je reč o premijama, ni ono što im je odobreno od strane nadležnih. Zahtevi poljoprivednika se uglavnom svode na to da subvencije na kasne ili da se one povećaju. S obzirom da se dešava da to izostane oni su u veoma teškoj situaciji i u velikim problemima kako da nastave da se bave svojim poslom. U tom svetlu treba posmatrati i današnje pregovore predstavnika sedam poljoprivrednih udruženja sa nadležnima u resornom ministarstvu – objašnjava naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, u praksi se susrećemo sa iznuđenim rešenjima u oblasti poljoprivrede kojima je cilj da se koliko toliko održi proizvodnja u uslovima velikog uvoza ali da ona ne mogu da obezbede kontinuirani razvoj i zadovoljavajuće funkcionisanje srpske poljoprivrede.

– Ono što je potrebno je ne gasiti požar već omogućiti poljoprivrednicima u Srbiji da žive od onog što proizvedu i da njihova gazdinstva opstanu. To se ne može postići samo subvencijama a naročito ne kada njihove isplate kasne i kada se ne povećavaju. Jedino ispravno rešenje, da bi se izašlo iz krize u kojoj se nalazi srpska poljoprivreda, je donošenje strategije razvoja. Između ostalog takvu strategiju je potrebno doneti i kada je reč o stočarstvu. Uz primenu pravih rešenja može se ostvariti rezultat ali se nikako ne može očekivati da to bude brzo. Tj plan razvoja bi svoje prve rezultate dao nakon pet godina. Dakle, potrebna je dugoročna strategija kako bi bila učinkovita. Naravno, ono što je potrebno kako bi se ona odvijala u željenom pravcu a poljoprivrednici ne bi bili u nezavidnoj situaciji je povećavanje agrarnog budžeta – objašnjava Prostran.

Podsećanja radi, u ponedeljak 17. juna poljoprivredna udruženja „Stig“ Požarevac, „Naše mleko“, „Složni Pidikanci“ Bavanište, „Brestovački Ratari“, „Spas i opstanak Zapadne Srbije“, „Proizvođači mleka Šumadije i Pomoravlja“ i„Severni Banat“ Kikinda objavila su da nije ispoštovan dogovor sa sastanka koji je održan 5. juna ove godine.

Predstavnici tih poljoprivrednih udruženja su tada naveli da “novi sastav ministarstva izbegava odgovore i ne rešava u dogovorenom roku ono što je potpisano i dosad dogvoreno”.

Kako su dodali, sedam udruženja je jednogolasno donelo odluku „da se na obmane neće ćutati i da će se protestima opet ići do rešavanja problema u poljoprivredi“.

Oni su svim poljoprivrednicima poželeli uspešnu žetvu, nakon čega su pozvali sve koji su nezadovoljni i koji žele da se ispoštuje dogovoreno na opšti protest na teritoriji cele Srbije.

Dan kasnije Ministarstvo poljoprivrede poslalo je saopštenje za medije u kome „oštro demantuje“ navode da nije odgovorilo na zahtev sedam poljoprivrednih udruženja.

„Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede najoštrije demantuje netačne informacije koje su se pojavile u pojedinim medijima da ovo ministarstvo nije dalo nikakav odgovor na zahtev sedam poljoprivrednih udruženja da se ponovo organizuje sastanak sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i drugim državnim organima“, navodi se u saopštenju.

Navedeno je da je kabinet ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede 17. juna, primio mejl upućen od strane sedam poljoprivrednih udruženja sa zahtevom za novi sastanak, a Ministarstvo im je istog dana odgovorilo da će o tačnom terminu održavanja sastanka biti blagovremeno obavešteni.

Iz poljoprivrednog udruženja „Složni Pidikanci“ iz Bavaništa za Danas je pak rečeno da je demanti Ministarstva poljoprivrede „laž“, te da je poziv za sastanak došao tek nakon njihove najave protesta.

U međuvremenu je određen dan i vreme sastanka, koji je zakazan za danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari