Isporuke gasa kroz Severni tok i dalje upitne 1foto EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Ruska kompanija Gasprom zatražila je danas od nemačke grupe Simens da vrati turbinu koju je popravila u Kanadi kako bi obezbedio funkcionisanje gasovoda Severni tok kojim se snabdevaju potrošači u Evropi, piše londonski Gardijen.

Podseća da je početkom ove nedelje Gasprom započeo desetodnevno planirano godišnje održavanje gasovoda, a zemlje EU – posebno Nemačka koja zavisi od gasa – nervozno čekaju da vide da li će slavine biti ponovo otvorene. “Moskva je već smanjila snabdevanje za 60 odsto poslednjih nedelja, okrivljujući za to odsustvo turbine”, navodi se u tekstu.

Povratak turbine, međutim, sprečavaju sankcije koje je Evropa ali i druge zemlje zapadne hemisfere uvela Rusiji zbog njene vojne operacije u Ukrajini. Kanada je pristala da odobri, kako je opisala, vremenski ograničenu i opozivu dozvolu Simensu u Kanadi da dozvoli povratak mašine, prenosi AFP, ali Gasprom tvrdi da nije dobio nikakve garancije da će postrojenje biti vraćeno.

U saopštenju Gasproma navodi se da je ta kompanija “15. jula podnela zvaničan zahtev Simensu da pribavi dokumente … za omogućavanje izvoza gasnoturbinskog motora stanice Portovaja, kritičnog objekta za gasovod Severni tok. Gasprom računa da će grupacija Simens bezuslovno ispunjavati svoje obaveze u vezi sa popravkom i održavanjem gasnoturbinskih motora na kojima se oslanjaju pouzdanost rada gasovoda Severni tok i isporuke prirodnog gasa evropskim potrošačima”. Dodaje se da su radovi na održavanju gasne veze bili planirani mnogo unapred, ali da usred neprijateljskih odnosa između Rusije i zapada, neki strahuju da bi Gasprom mogao da iskoristi priliku da zauvek prekine snabdevanje gasovodom.

Tu bojazan danas je potvrdio jedan ruski zvaničnik koji je za rusku državnu agenciju Ria Novosti izjavio da bi “gasovod Severni tok 1, kojim se gas iz Rusije preko Baltičkog mora isporučuje Evropi, mogao bi da bude suspendovan zbog problema sa popravkom njegovih turbina u Kanadi”.

Od zaustavljanja protoka gasa najviše u ovom trenutku strepi Nemačka čija je zavisnost od tog uvoza najveća među EU zemljama. Ona je za poslednje tri godine uspela da smanji udeo ruskog gasa u svom bilansu sa 55 na 35 odsto, ali bi sada nedostajuće količine teško obezbedila na bilo kojoj drugoj strani. U problemu su i Austrija, Češka, Slovačka ali i druge države EU, jer su zbog konstantnog smanjenja uvoza ruskog gasa skladišta nepopunjena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari