Ispovest radnika sa Turskog toka: Radio sam na crno, trebao mi je posao

Ostavite komentar


  1. Kad radis na crno, neprijavljen i dosta ti je natezanja – ti napravi neki haos u firmi/gradilistu, neku stetu i jednostavno isetaj odande i idi kuci. Pa kako nisi ni bio prijavljen, nisi ni imao prava da budes uposlen na materiji pa neka onda „gazde“dokazuju sta si ti radio tamo i kako…

  2. Nazalost, nisu ni te firme toliko kriva, kriv je sistem. Evo uprosceno, makar za gradjevinu: ako 90% firmi rade na crno (da imaju bar jednog coveka na crno), firma koja ne radi na crno ce definitivno propasti. Ovde iskljucivo mislim na male firme koje se bore na trzistu, a ne na firme (i tasna masna kombinacije) koje imaju veze sa vlascu i dogovorene poslove. Nazalost sav posao obavljaju male firmice koje snose najveci rizik, i obicno oni imaju i najmanju zaradu. Veliki su nameti, i na veliku zalost jedini nacin za te firmice da opstaju je da rade na crno. Na sve to se jos doda da naplata nije regulisana, i na kraju se svodi na borbu da naplatis makar toliko da imas da pokrijes plate radnika na crno…

    1. Inspekcija rada ne ulazi na gradilište jer im Rus to ne dozvoljava?! Ko je Rus? Predstavnik neke firme koja ovde radi, zarađuje, ne poštuje naše zakone, izbegava plaćanje poreza i straši inspekciju rada? Koliko rođaka su inspektori rada umuljali u javna preduzaća zahvaljujući strahu pri obavljanju svog posla?
      Nema vlasnika male firme, koj planira da ga deca naslede, koji bi želeo da posluje po uslovima koje diktira investitor. Šta će bilo kome trzavice sa neprijavljenim radnicima, ako ga investitor ne ucenjuje?
      Naša država se toliko hvali infrastrukturnim projektima, Mihajlovićka samo što nam iz frižidera ne isače, nije moguće da ne ume da sabere dva i dva i da ne zna da firma koja prijavljuje radnike, u uspostavljenom sistemu, ne može da opstane?! Jagodica na šlagu, ministarka na čelu ministarstva građevine i infrastrukture, za svaki posao mora da ima procenu vrednosti radova, a u tu procenu ulazi i broj izvršilaca i njihova legalna zarada, ne muljanje na crno. Mislite da je njeno znanje minimalno, da je okružena sličnima sebi i da nisu u stanju da bilo šta odrade kako treba, pa zbog neznanja imamo firmice koje ne mogu da priušte radnike koji bi bili prijavljeni ili je to ipak zbog bahatosti onih koji ugovaraju te velike poslove, pa gledaju svoj sef, a ne da država puni kasu i imamo prijavljene radnike na svim gradilištima?!

  3. I ja sam radio na crno,moraš ali dođe inspekcija i lik me prijavi i odjavi posle tri dana,saznao sam to kad sam dao otkaz i prijavim to insp…..i nikom ništa

  4. Poceo sam da radim na gasovodu (konkretno teritorija grada Zajecara) pre nego sto je prva cev stigla u Zajecar. Cit ove gluposti (neko se nesto o necemu ne seca nista i ne zna nekad negde…) i mislim da je bilo glupo objavljivati ovakav tekst. Stotinak ljudi iz grada Zajecara je radilo na gasovodu, i mozete ih pitati kakve su zarade i uslovi rada. Pozdrav!

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Srđan Gojković Gile, muzičar

Pozivam sve one koji čitaju Danas da ga podrže tako što će se učlaniti u Klub čitalaca Danasa i tako podržavati nezavisno novinarstvo.