Po nalogu tužioca za organizovani kriminal Miljka Radisavljevića, juče je Radna grupa MUP-a preuzela poslovnu dokumentaciju Galenike kako bi sprovela istragu o malverzacijama za koje se u prvom redu tereti bivši generalni direktor Nenad Ognjenović.

 On bi, prema nekim spekulacijama, mogao da bude i prvooptuženi ukoliko se dokažu sumnje da je bilo problematičnih ugovora, neracionalnog kreditnog zaduživanja ili provizije za ugovorene poslove. Zato, će, po svemu sudeći, njegov eventualni zahtev za status zaštićenog svedoka, o čemu se takođe spekuliše, biti odbačen, saznaje Danas. Inače, istraga o Galenici, koja je na spisku od 24 sporne privatizacije za čije se razjašnjenje zalaže Evropska unija, počela pre više od dve godine, i pod pritiskom tog procesa i Ognjenović je 2011. godine smenjen sa mesta direktora na koje je došao po predlogu SPS-a 2008. Epiloga, međutim, nije bilo, pa će Radna grupa, osim poslovanja firme, ovoga puta ispitivati i da li je bilo propusta u istrazi koju je vodilo Tužilaštvo za organizovani kriminal i SBPOK.

Ipak, težište istrage koju će voditi radna grupa, biće poslovanje Galenike u vreme dok je na njenom čelu bio Ognjenović, naročito sa veledrogerijom Velefarm i fabrikom lekova Habitfarm, Radoslava Laleta Sekulića, što je deo koji je „isplivao“ tokom ispitivanja slučaja Agrobanke. Radna grupa bi trebalo da rasvetli i okolnosti iz privatizacije Galenike, koja je, podsetimo, najpre bila prodata američkom biznismenu Milanu Paniću, ali je ugovor raskinut, zbog čega se on žalio američkoj agenciji za osiguranje inostranih investicija. To je, uz žalbu koju je zbog poništenog ugovora u privatizaciji Putnika i Srbijatursa podneo takođe američki biznismen srpskog porekla Srba Ilić, nekoliko godina unazad bilo kamen spoticanja u odnosima Srbije sa SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari