Istraživanje: Broj žena na rukovodećim mestima raste, ali nedovoljno brzo 1Foto: Pixabay/Gerd Altmann

Broj žena u upravnim odborima i na direktorskim pozicijama raste, ali ukupan napredak je spor i ako se trend nastavi tek 2045. godine može da se očekuje ravnopravna zastupljenost polova, pokazalo je poslednje istraživanje Dilojta.

Prema poslednjem izveštaju, žene zauzimaju 19,7 odsto mesta u upravnim odborima širom sveta, ili 2,8 odsto više nego u poslednjem izdanju izveštaja objavljenom 2019. godine.

Ako situacija nastavi da se razvija ovim tempom, jednaka rodna zastupljenost u odborima može se očekivati 2045. godine, za više od 20 godina, navodi se u izveštaju.

On otkriva da u svih osam najvećih regiona (Severna Amerika, Latinska i Južna Amerika, Karibi, Afrika, Evropa, Bliski istok i Severna Afrika, Azija i Australazija) najmanje 10 odsto mesta u upravnim odborima zauzimaju žene. Uz određene izuzetke, napredak je uglavnom spor.

Međutim, blago ubrzanje je razlog za optimizam s obzirom na izveštaj iz 2019. godine koji je pokazao da svet neće ostvariti ravnopravnost do 2052. godine. Austrija, Kanada, Irska, Italija, Poljska, Portugal, Španija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države zabeležile su najveći rast broja žena na visokim pozicijama. Pokazalo se, takođe i da kompanije u kojima je više žena na direktorskim mestima, više ih je i u upravnim odborima.

Inače, izveštaj obuhvata 72 zemlje a osim o zastupljenosti žena, ispituje političke, društvene i zakonodavne trendove u tim sredinama.

– Iako ohrabruje to što svet napreduje ka rodnoj ravnopravnosti, sa izuzetkom nekoliko zemalja, ukupan napredak je spor i neujednačen – kaže Aleksandra Petrović, direktorka u Dilojteovom Sektoru za finansijski konsalting i liderka SheXO inicijative. Dodaje da je pandemija dodatno dovela u pitanje napredak ka jednakosti, čineći još važnijim prelazak sa reči na dela i preduzimanje konkretnih akcija kako bi se osigurala inkluzija unutar i van upravnih odbora, što podrazumeva, između ostalog, raznolikost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari