ih fodina prošloga veka, otkupila to zemljište planirajući realizaciju treće faze razvoja fabrike automobila. Kako taj plan nikada nije ostvaren, Kormansko polje, koje se prostire na oko 75 hektara, zaraslo je korovom, ali je zbog položaja i blizine neophodne komunalne i ostale infrastrukture, ponovo postalo atraktivno.

ih fodina prošloga veka, otkupila to zemljište planirajući realizaciju treće faze razvoja fabrike automobila. Kako taj plan nikada nije ostvaren, Kormansko polje, koje se prostire na oko 75 hektara, zaraslo je korovom, ali je zbog položaja i blizine neophodne komunalne i ostale infrastrukture, ponovo postalo atraktivno. Kako naš list saznaje, parcele u Kormanskom polju biće spremne do kraja godine. Predviđeno je da na tom prostoru bude izgrađeno najmanje deset italijanskih fabrika.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju trebalo je da bude ratifikovan neposredno posle formiranja nove srpske vlade, odnosno sredinom jula, za kada je bilo planirano i potpisivanje ugovora sa Fijatom. Zbog blokade rada Parlamenta, ratifikacija SSP odložena je najpre za avgust, za kada je, prema zvaničnoj najavi, bila pomerena i verifikacija strateškog partnerstva Fijata i Zastave. No, kako je skupštinsko zasedanje pomereno za početak septembra, to je i potpisivanje ugovora sa Fijatom odloženo za prvu sedmicu septembra, do kada bi, kako se procenjuje, političke tenzije u Srbiji trebalo da splasnu i stvorili uslovi za konačnu ratifikaciju SSP-a. Ukoliko se to ne dogodi, najveću odgovornost za eventualno novo odlaganje potpisivanje ugovora sa Fijatom, ili čak i odustajanje te italijanske kompanije od poslovnog aranžmana, snosiće opozicija. Indirektnu odgovornost snosile bi i stranke vladajuće koalicije, pre svih lista „Za evropsku Srbiju“ koja je poslednje parlamentarne izbore dobila dobrim delom zahvaljujući i potpisivanju Memoranduma o strateškom partnerstvu Fijata i Zastave.

Danas sastanak sindikalaca Zastave sa Dinkićem

Beograd – Predstavnici sindikata kragujevačke fabrike automobila Zastava razgovaraće danas sa ministrom ekonomije Srbije Mlađanom Dinkićem o socijalnom programu. Kako se ističe u saopštenju Ministarstva ekonomije, sastanak će biti održan u Beogradu, u prostorijama tog Ministarstva. Predsednik Samostalnog sindikata Zastave Zoran Mihajlović kaže da su pripremili predlog socijalnog programa od sedam tačaka, koji bi potpisom trebalo da podrži i Dinkić. Mihajlović je naveo da je najvažnije da ne bude otpuštanja nijednog od 3.700 Zastavinih radnika, kao ni 400 zaposlenih u fabrici Rezervni delovi, fabrici specijalnih vozila u Somboru i preduzeću Zastava hortikultura. Sindikat je zatražio da svi radnici primaju redovne plate dok italijanski Fijat ne počne rad u Zastavi u punom kapacitetu.

U Zastavi i Kragujevcu niko ne želi da veruje u mogućnost novog odlaganja potpisivanja ugovora sa Fijatom. Naprotiv, u toku su intenzivne pripreme za verifikaciju već dogovorene saradnje Fijata i Zastave, koja će startovati odmah posle potpisivanja ugovora o partnerstvu, i kojom su predviđeni investicioni radovi na izgradnjii i rekonstrukciji fabričkih pogona, kao i putne mreže i železničke pruge. Vrednost tih ulaganja premašuje milijardu evra. U kragujevačkoj gradskoj upravi, koja je sa Fijatom potpisala Memorandum o saradnji intenzivno se traga za građevinskim zemljištem na kojem će, najmanje, desetak italijanskih firmi koje proizvode delove i komponente za ugradnju u Fijatove automobile, moći da izgrade svoje pogone. U ovom trenutku izvesno je da će pet ključnih Fijatovih dobavljača, među kojima je i firma Mareli, biti locirani u Zastavinom fabričkom krugu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari