Odlukom gradskih vlasti Kompanije iz Italije Geoks i Ditra dobile su besplatan prenos građevinskog zemljišta u njihovo vlasništvo u Slobodnoj industrijskoj zoni Bunuševac na periferiji Vranja.


– Čim odluka bude dostupna javnosti, uslediće izrada ugovora koji će usvajati odbornici gradske skupštine, ceo dokument potom ide na saglasnost vlade i Direkcije za imovinu, a sve to bi trebalo da bude završeno do početka juna ove godine – pojasnio je za Danas Boban Stanković, pomoćnik gradonačelnika zadužen za privredu. On napominje da prve prihode Vranje od čitavog posla može očekivati u periodu od pet godina. Direktor Slobodne industrijske zone u Vranju Ivan Stojković navodi da će, u skladu sa zakonom, investitori koji grade objekte u ovoj zoni biti oslobođeni carinskih dažbina na uvoz mašina i repromaterijala, kao i plaćanja PDV troškova na korišćenje energenata, a tu su i subvencije lokalne samouprave.

– Zona u Vranju prostire sa na 116 hektara i daje perspektivne mogućnosti da Vranje bude u narednom periodu regionalni privredni centar za strane ali i domaće investitore i mi u tom pravcu već vodimo razgovore – napomenuo je Stojković.

Na osnovu potpisanog protokola o namerama Kompanija Geoks bi u fabrici obuće trebalo da zaposli 1.250 radnika, dok će Ditra zaposliti 411 radnika. U Vranju su od potpisivanja protokola o saradnji prisutni predstavnici obe italijanske kompanije koji očekuju da što pre krenu sa građevinskim radovima. Slobodna industrijska zona nalazi se na zemljištu koje je nekada pripadalo Vojsci Srbije, a preneto je lokalnoj samoupravi ugovorom između Ministarstva odbrane i Grada Vranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari