Nakon potpisivanja memoranduma o strateškom partnerstvu Zastave i italijanskog Fijata, u Kragujevcu će 6. maja biti parafiran i memorandum o strateškom partnerstvu grada Kragujevca i Fijata. U gradskoj upravi juče za naš list kažu da će 6. maja ovde možda biti „potpisano još nešto“, ali da do dobijanja zvanične informacije od nadležnih državnih organa ne mogu da preciziraju na šta se odnosi to „još nešto“.

Nakon potpisivanja memoranduma o strateškom partnerstvu Zastave i italijanskog Fijata, u Kragujevcu će 6. maja biti parafiran i memorandum o strateškom partnerstvu grada Kragujevca i Fijata. U gradskoj upravi juče za naš list kažu da će 6. maja ovde možda biti „potpisano još nešto“, ali da do dobijanja zvanične informacije od nadležnih državnih organa ne mogu da preciziraju na šta se odnosi to „još nešto“.
Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović je, uoči prvomajskih praznika u razgovoru sa Zastavinim radnicima, najavio da će 6. maja, kada Kragujevac obeležava Dan grada i 190 godina od proglašenja za prvu prestonicu moderne Srbije, ovde biti potpisan ugovor o strateškom partnerstvu Zastave i Fijata. Nešto slično prekjuče je rekao i potpredsednik Vlade Božidar Đjelić koji je, prema informacijama lokalnih medija, iz jednog ovdašnjeg naselja poručio da će 6. maja, na potpisivanje ugovora između Zastave i Fijata, u Kragujevac doći svojim „jugo kabrioletom“.
U Zastavi juče, međutim, za Danas kažu da će 6. maja ovde biti potpisan memorandum o strateškom partnerstvu Kragujevca i Fijata, kojim će biti regulisana saradnja grada i italijanske kompanije, nakon njenog preuzimanja Zastavine Fabrike automobila. „Ne očekujemo da će 6. maja biti potpisan ni predugovor ni ugovor o strateškom partnerstviu izmedju Zastave i Fijata. Zasad je između predstavnika Vlade Srbije i menadžmenta Fijata potpisan memotrandum o strateškom partnerstvu Zastave i Fijata, što je tek prvi dokument koji reguliše buduće partnerstvo dveju kompanija. U dogledno vreme treba da bude potpisan predugovor, a nakon formiranja nove srpske vlade i ugovor o strateškom parterstvu Zastave i Fijata“, kažu u Zastavi za Danas.
Ugovor o strateškom partnerstvu Zastave i Fijata, kojim je, podsetimo, između ostalog predviđena investicija italijanske kompanije od 700 miliona evra u Zastavu i gradsku privredu (500 miliona evra u osavremenjavanje opreme i pogona Fabrike automobila i 200 miliona evra u formiranje i osposobljavanje manjih pratećih firmi) i godišnja produkcija od 300.000 vozila, treba, dakle, da verifikuje republička vlada, koja će biti formirana posle predstojećih parlamentarnih izbora u Srbiji. U Kragujevcu s ovim u vezi ne kriju bojazan od sastava buduće vlade i njenog odnosa prema međunarodnoj zajednici, odnosno Evropskoj uniji. Ovo stoga što menadžment Fijata implicite nagoveštava da od strateškog partnerstva između te kompanije i Zastave najverovatnije neće biti ništa ukoliko Srbija ne bude poštovala potpisani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU, čega su svesni i pojedini domaći zvaničnici.
Potpredsednik Vlade Božidar Đelić prekjuče je u Kragujevcu, na primer, izjavio da saradnja Zastave i Fijata zavisi od rezultata predstojećih parlamentarnih izbora u Srbiji, kao i od izveštaja glavnog tužioca Međunarodnog suda za ratne zločine Serža Bramerca o saradnji naše zemlje sa Haškim tribunalom. „Ukoliko se ne sprovodi SSP neće biti ni investicija poput Fijata u Zastavu“, rekao je Đelić, naglašavajući da će na kraju mandata proevropske vlade u Zastavi proizvoditi milion vozila godišnje. Istoga dana premijer Vojislav Koštunica ponovo je, uz već poznatu „patriotsku“ retoriku, poručio da će nova srpska vlada poništiti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU.
U Zastavi, kad je dogovoreno strateško partnerstvo sa Fijatom u pitanju, takođe ne kriju strahovanja od poteza buduće srpske vlade. I u kragujevačkoj fabrici svesni su posledica eventualnog poništavanja SSP-a, ali veruju da nova vlada, ma ko je bude sastavio, neće smeti da ugrozi dogovoreno strateško partnerstvo sa Fijatom. „Mogu pojedini političari u predizbornoj kampanji da se prave patriote do mile volje, ali moraju da budu svesni i činjenice da bi poništavanjem SSP-a osujetili strateško partnerstvo Zastave i Fijata i sve izgledniji dolazak Folksvagena u Kragujevac, a time i pokretanje kompletne srpske industrije. Takav eventualni potez buduće vlade imao bi katastrofalne posledice po srpsku ekonomiju, a nije teško pretpostaviti ni kako bi javnost na to reagovala“, kažu za naš list u Zastavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari