Iz Beograda na vodi potvrdili da se taj projekat širi na četiri opštine s obe strane Save 1foto Miroslav Dragojević/ Danas

Naselje Beograd na vodi biće prošireno na lokacije u četiri gradske opštine, saopštili su oni danas.

„U toku je rani javni uvid u izmene i dopune Prostornog plana područja posebne namene uređenja dela priobalja Grada Beograda – područje priobalja reke Save za projekat ‘Beograd na vodi’, čiji je cilj da se javnost upozna sa narednom fazom razvoja projekta – proširenjem na delove katastarskih opština Savski venac, Stari Grad, Novi Beograd i Čukarica“, piše u saopštenju kompanije Beograd na vodi, koja sprovodi taj projekat.

Posle svog planiranog širenja, Beograd na vodi će udvostručiti procenat javnih zelenih površina i prostiraće se na više od 40 hektara, piše u saopštenju.

Tim proširenjem dobiće se i 11 novih vrtića za 1.650 dece predškolskog uzrasta, kao i tri nove osnovne škole za 1.920 đaka, navodi preduzeće. Planirana površina zemljišta za obrazovne ustanove iznosi više od pet hektara.

Pord već najavljene obnove Svetonikolskog parka kod nekadašnjeg hotela „Bristol“, biće uređeni delovi Parka Republike Srpske, parka kod Gazele i Topčiderskog parka i rekonstruisani Terazijska terasa i Park Luke Ćelovića.

Uz budući tunel kod Ekonomskog fakulteta biće veliki park, a planirana je izgradnja još tri parka i dva trga.

U saopštenju piše da će na prostoru sadašnjeg Beogradskog sajma biti više od 5,5 hektara novih parkovskih površina.

Novim izmenama Prostornog plana predviđeno je i proširenje postojeće Sava Promenade, te će posle kompletne rekonstrukcije poteza od Gazele do Ade Ciganlije to šetalište biti produženo na 2,4 kilometra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari