Iz budžeta 2,7 miliona za razvoj inovacija

Ministar Nenad Popović u Boru

Ostavite komentar


  1. Popović je jedini ministar iz ove vlade koji nešto radi. Ne kažem da je ovo mnogo, ali je više od ostalih. Ne kažem ni da je ovo neko veliko ulaganje, ali je opet bolje nego ništa – što smo imali do sada.

  2. Ovo je nešto za šta treba naša zemlja da se bazira, danas je najvažniji zadatak zaustaviti odliv mladih a to se jedino može postići ako im država obezbedi uslove za nesmetan razvoj.

  3. Ovo je super prilika da nasa deca ostanu u Srbiji. Bor je inace jako siromasan i slab i svaka investicija je nova sansa za opstanak.

  4. Ne objavljujete komentare..app ovof upropastitelja MINEL transformatora i niz drugih stecaja i propasti koje je "inovacijski izumeo"!!!Koje crne inovacije..i ostanak dece u Srbiji…on da obezbedi..Pa njegiva deca iz zvanucnog braka u SAD i CIRIHU….a iz drugog nezvanicnog jos mala za sad u Bgd…ima kad da i njih "inovira"u svet..Sram ga bilo

  5. Ministre, zašto nastavljate lošu praksu svojih prethodnika (Dinkić)? Zašto se ne opredeli godišnji iznos sredstava za inovacije pa se on podeli kvartalno? Biće boljih projekata posle prvog septembra i neće stići svi "inovatori" da podnesu zahteve. Drugo, zašto se ovim konkursom diskriminišu pronalazači? Prijava patenta na nivou EU košta (samo takse) oko 3.500 evra. V.D. direktor Zavoda za patente je još u januaru davao intevrjue u kojima je naveo da je broj prijava na godišnjem nivou pao četiri puta za samo nekoliko godina!!! Znate li zašto je tako ministre? Domaće kompanije uopšte ne interesuju patenti. Proveravao sam statistiku prijave patenata u Srbiji, uglavnom su ino firme. Zašto neko mora da otvara start up firmu ako ima odličnu ideju (prijavu patenta)? Mnogi u Srbiji imaju VEOMA LOŠA iskustva sa otvaranjem firmi, zanatskih radnji i udruženja. Znate li zašto ministre? ZATO ŠTO ZA RAZLIKU OD SAD (OVO JE 100% TAČAN PODATAK) U SRBIJI MORATE SVE DA PLAĆATE DRŽAVI (PENZIONO, RAZNE TAKSE, OVERE, KNJIGOVOĐU ITD.) IAKO NPR. NEMATE PROFIT. ČAK MORATE DA PLAĆATE I KAD PRAVITE GUBITKE! Ministre navedite mi bilo koju svetski poznatu kompaniju koja je od prvog meseca poslovanja pravila PROFIT a da to nije bila firma u koju je uložen OGROMAN početni kapital. Otvaranje firme u Srbiji bez početnog kapitala od najmanje 20.000 evra je put u propast. Ja više da otvaram firmu u Srbiji neću. Da finansiram mojim doprinosima (koji su konstanto povećavani poslednjih 12 godina) gubitaše, fudbalsko-mafijaške klubove, preglomazne opštinske uprave kojima treba samo plaćati IZMIŠLJENE takse?!?! Ministre, u zemlji Pupina, Milankovića i drugih, je strašno skrajnuto pronalazaštvo. Pronalazač to je sramno zanimanje u Srbiji a pomoći ne da nema već naprotiv! Ministre na sajtu Zavoda za intelektualnu svojinu nalazi se godišnji izveštaj u PDF formatu i tu možete videti da je "broj prijava domaćih podnosilaca" u 2006. iznosio 431-nu prijavu a da je 2015. bilo samo 178. Čini mi se da je u 2016. taj broj se dodatno smanjio i da je tek nešto preko stotinu!? AKO NEMA PRIJAVE PATENATA – ZAŠTO POSTOJI ZAVOD ZA INTELEKTUALNU SVOJINU? DA BI SE OTVORILO NOVO POGLAVLJE PRISTUPANJA EU?! DA ZAVOD JE BIO USPEŠAN I OVE GODINE JEDNO OD DVA OTVORENA POGLAVLJA JE "O INTELEKTUALNOJ SVOJINI".
    Na kraju ministre još da vas pitam samo jedno. Koliko je pronalazača zaposleno u ministarstvima??? Kladim se da nema nijednog!

  6. Rusofil Popovic ne zna nista do otvaranja Jugorosgasa u Svajcarskoj (Zug) gde se odgranjava 10 % cene gasa za Srbijagas (Bajatovic/SPS) za dzepove sto traje vec 10-tak godina. Onda me ne cudi za zbrinjavanje dece u inostranstvu ali me cudi da mu je dato ministarsko mesto o cemu pojma nema i obecava naravno kule i gradove kao i onaj koji ga je postavio jer to je najpozeljniji manir da bi se ostalo u fotelji! To je jos Skundric/SPS svojevremenio produzio aneksom bez mandata tadasnje Vlade koji je tek naknadno na misice pribavio da bi se dzepovi i dalje punili.

  7. Radim za startupe iz San Franciska vec nekoliko godina. Ovaj za koji trenutno radim je mobilna aplikacija. Dobili su od YCombinatora i sl 2,9 miliona dolara za razvoj mobilne aplikacije. I jedan su od desetina hiljada takvih startupa iz SF. A nasa drzava izdvoji upravo budzet za sve startupe manji od prosecnog budzeta u US. Doduse u US imaju Pitera Tila, Bila Gejtsa, Vorena Bafeta, i jos mnoge. Kad vidite da se miskobic odrekne milionceta godisnje za nadarene klince i njihove startupe, kad budemo kopali za optiku, ne za vodovod, onda ministre i ekipo mozda neko i dodje nazad da otvori biznis, ili ostane.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 2. oktobar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Igor Brakus, radijski voditelj

Kao što sam naziv kaže, ako danas ne saznamo ono što se dogodilo danas, već sutra će biti kasno.