Da su turizam, ruralni razvoj i zaštita životne sredine razvojna šansa dvije pogranične opštine – Plužina u Crnoj Gori i Foče u Bosni i Hercegovini, i da se saradnjom lokalnih vlasti i stanovništva ova dva planinska grada mogu bolje valorizovati njihova prirodna bogatstva, toga su svesni i u Evropskoj uniji.

Riječ je o projektu „Održivi prekogranični razvoj opština Foča i Plužine“, koji je EU finansijski podržala u nameri da podstakne privredni razvoj ne samo tih lokalnih zajednica već i ovoga kraja. Realizacija projekta počela je 1. marta ove godine, a planirano je da implementacija (u taj posao će kao partneri biti uključene i turističke organizacije Plužina i Foče) traje 24 mjeseca. Prema ocjeni Marije Bakrač, menadžerke projekta za obije opštine, riječ je o veoma korisnom projektu za obije strane.

– Glavni cilj projekta je povećanje potencijala za prekograničnu saradnju između Crne Gore i Bosne i Hercegovine, što je dodatni impuls procesu pristupanja Evropskoj uniji obije zemlje kao i održivom razvoju u pograničnim oblastima. Akcenat je stavljen na razvoj turizma, što, između ostalog, podrazumeva obuku turističkih radnika, izradu veb-sajta, izradu propagandnog materijala, učešće na sajmovima turizma, obilježavanje staza za šetnju i bicikliste, postavljanje lake infrastrukture, uklanjanje privremenih deponija, nabavku i postavljanje kontejnera i korpi za otpad, ali i podizanje nivoa svijesti stanovništva. Ciljne grupe ovog projekta su lokalne vlasti i lokalne turističke organizacije, mala i srednja preduzeća, turistički vodiči, djeca, skiperi i farmeri – kaže za Danas Marija Bakrač.

U ukupnom iznosu od oko 376.000 eura, kolika je vrijednost projekta, EU učestvuje sa 165.000 eura. Od marta, kad je počela implementacija, urađeno je dosta toga. Posle predstavljanja projekta na konferencijama za novinare održanim u Plužinama, Foči i Podgorici, za 1. oktobar zakazana je prezentacija u Sarajevu, a potom će uslijediti zajednički nastup turističkih organizacija Plužine i Foča na Sajmu turizma koji se održava od 3. do 6. oktobra u Novom Sadu. Urađeni su i vizuelni identiteti projekta, opremljene kancelarije za rad, identifikovane divlje deponije, a od predstojećih aktivnosti treba istaći čišćenje rijeke Tare, koja spaja dvije države i koja je glavni generator razvoja turizma ovog pograničnog područja. Ova akcija će se organizovati 28. septembra, čime će se i simbolično obilježiti Svetski dan turizma. Organizatori očekuju učešće velikog broja aktivista, predstavnika nevladinog sektora, građana, ljubitelja splavarenja.

I direktor Turističke organizacije Plužine Neđeljko Jovović ovaj projekat ocjenjuje kao izuzetno značajan za tu crnogorsku opštinu, s obzirom na to da je turizam, uz poljoprivredu, najznačajnija privredna djelatnost ovog kraja.

– Projekat „Održivi prekogranični razvoj opština Plužine i Foča“ višestruko je značajan i za nas i za naše komšije jer se radi o regionalnom, međunarodnom projektu usmjerenom na valorizaciji turističkih potencijala koji će uz to podstaći povezivanje svih onih koji pružaju turističke usluge sa područja Plužina i Foče – izjavio je za Danas Jovović.

On pritom podsjeća da je nešto slično prošle godine uradila i njemačka organizacija GIZ, koja je organizovala brojne radionice takođe sa ciljem da se podstakne iskorišćenost turističkih i poljoprivrednih potencijala, što je dalo dobre rezultate. Slični efekti očekuju se i od ovog projekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari