Iz gradske kase preduzetnicama milion dinara 1Foto: FoNet/ Dragan Antonić

Zrenjanin je u budžetu za ovu godinu opredelio milion dinara za podršku ženskom preduzetništvu. Konkurs, kojim će biti precizirani uslovi za raspodelu sredstava, tek treba da bude raspisan.

Ovaj projekat bi trebalo da bude dodatni vetar u leđa preduzetništvu i ekonomskom razvoju žena. Ženska parlamentarna mreža je dala sebi zadatak da uspostavi bolju saradnju sa predstavnicima grada i mislim da smo u tome uspeli. Predstoji nam rodna analiza, što i jeste prva tačka projekta, a nakon toga sledi umrežavanje i dalja podrška ženama – kaže za Danas Stojanka Lekić, članica Ženske parlamentarne mreže i pokrajinska poslanica.

Sa idejom o uvođenju rodno senzitivnog upravljanja privredom predstavnici gradske vlasti, kao i lokalne poslanice i preduzetnice, mogle su da se upoznaju sredinom decembra prošle godine, kada je u prisustvu predstavnika ambasade Kanade održana edukativna radionica o samozapošljavanju žena i stvaranju uslova za otvaranje novih radnih mesta. Stojanka Lekić smatra da se Zrenjanin nije slučajno našao u ovom projektu „jer je do sada dosta urađeno u oblasti rodne ravnopravnosti“.
Na pitanje na šta konkretno misli kad kaže da će biti urađena rodna analiza, naša sagovornica kaže da to, pre svega, znači evidentiranje preduzetnica. Ona smatra da se tek na osnovu kompletnih, i što preciznijih, podataka o ukupnom broju zaposlenih žena, kao i preduzetnica, ali i njihovoj zastupljenosti u različitim oblastima rada mogu napraviti konkretni planovi za podsticanje ženskog preduzetništva.

– Rodna statistika nam je veoma važna jer će omogućiti uvid u to gde i kako da se pomogne ženama, potencijalnim preduzetnicama. Dosadašnji podaci ukazuju na to da 47 odsto žena zatvara posao kada se suoče s preprekama. Zanimljivo je da se to najčešće događa u drugoj ili trećoj godini od pokretanja biznisa – ističe Lekićeva.

Ako je suditi prema izjavi Brajana Ebela, savetnika kanadske ambasade, podsticanje ženskog preduzetništva iz budžeta gradova, odnosno rodno ravnopravno budžetiranje, aktuelna je tema i u Kanadi. Čak 150 gradova uključeno u taj projekat koji je naišao i na otvorenu podršku kanadskog premijera Trudoa. „Veoma je značajno što ovakvi projekti nailaze na podršku, kako na lokalnom, tako i na nacionalnom nivou. To je jedna od garancija da će više žena dobiti šansu da se oprobaju u privatnom biznisu“, izjavio je Ebel prilikom posete Zrenjaninu.

Do sada je u Zrenjaninu završena edukacija namenjena odbornicama, opredeljen je budžet, a u narednim mesecima može se očekivati i realizacija ekonomskih podsticaja namenjenih razvoju ženskog preduzetništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari