Prvi kontingent Fijatovog modela „punto“ u rasklopljenom stanju (tzv. lotovi), krenuće danas iz Italije put Kragujevca. Kako Danas saznaje u Zastavu bi prvih dana naredne sedmice trebalo da stignu 192 automobila u rasklopljenom stanju. „U prvoj fazi proizvodnje „punta“ u Zastavi, svi delovi i pozicije za sklapanje tog modela stizaće iz Italije.

U dogledno vreme, međutim, u proizvodnju „punta“ u Kragujevcu biće uključene i domaće firme koje kvalitetom svojih proizvoda budu zadovoljile Fijatove standarde. Gotovo je izvesno da će akumulatori stizati iz fabrike iz Sombora, kao i da će Trajal početi izradu delova od gume, a kasnije i pneumatika. Ukoliko sa Fijatom bude dogovoreno da se u našem Preseraju izrađuju i otpresci za „punto“, onda je sasvim moguće da i smederevska železara bude uključena u ovaj posao“, ističu u poslovodstvu Zastave.

U Zastavi kažu da se pripreme za početak proizvodnje „punta“ u toj fabrici privode kraju i dodaju da će se ovaj model automobila proizvoditi na automatizovanim i robotizovanim linijama za izradu karoserijskih delova i sklapanje šasija u pogonu Karoserija i jednoj osavremenjenoj traci u Montaži, nakon čega će biti bojen u Lakirnici. Rečje o pogonima i proizvodnoj opremi, u čiju nabavku je Zastava uoči početka licencne proizvodnje domaćeg „punta“ (modela „zastava 10“) uložila više miliona evra.

Pored priprema za proizvodnju „punta“ i započetog izmeštanja 200.000 kubnih metara građevinskog i drugog otpada iz Zastave, rekonstrukcija Fabrike automobila podrazumeva dislociranje stare Zastavine proizvodne opreme, modernizaciju svih i proširenje pojedinih fabričkih pogona, kao i zamenu tehničko-tehnološke, komunalne, logističke i ostale infrastrukture i instaliranje nove opreme. Po okončanju svih ovih poslova, u novoj Fijatovoj kompaniji biće stvoreni uslovi za proizvodnju 200.000 plus 100.000 automobila godišnje.

Podsetimo da je nedavnim ugovorom između kompanije Fijat automobili Srbija i Zastave auto predviđeno da ove godine u Zastavi bude proizvedeno (sklopljeno) najmanje 15.000 „punta“, koji će se prodavati i na tržištima okolnih zemalja, a najverovatnije i u Rusiji. No, kako Vlada Srbije danas treba da donese program ovogodišnje prodaje „punta“ na domaćem tržištu uz državne subvencije i po principu „staro za novo“, gotovo je izvesno da će taj model prodaje omogućiti da se u Zastavi ove godine proizvede višestruko veći broj „punta“ od prvobitno predvidjenih 15.000 automobila.

Dačić: Niže carine na izvoz vozila u Rusiju

Beograd – Kopredsednik Mešovitog rusko-srpskog komiteta za ekonomsku saradnju Ivica Dačićizjavio je juče da će Srbija i Rusija u martu ili aprilu pregovarati o smanjenju carina na uvoz autombila na jedan odsto uz uvođenje kvota. „Postoji dobra volja da se to pitanje reši“, rekao je Dačićna konferenciji za novinare i dodao da će u martu ruska delegacija doći u Srbiju na razgovore, a u aprilu će u Beograd doputovati i ruski kopredsednik Mešovitog komiteta Sergej Šojgu. Dačićje kazao da neće biti neogranične mogućnosti izvoza i uvoza, već će biti uvedene međusobne godišnje kvote. Prema njegovim rečima, ako Srbija želi da izvozi automobile uz jedan odsto carine na rusko tržište, mora da dozvoli uvoz automobila proizvedenih u Rusiji pod istim uslovima. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari