Iz uprave Staklare radnicima stižu kontroverzne poruke 1

Ne znam ko je od članova Nadzornog odbora Srpske fabrike stakla radnicima rekao da ne dolaze na posao, ali i da ne tuže fabriku kako bi se obezbedio njen opstanak.

Dok ja budem na čelu Nadzornog odbora, sve odluke koje se donose biće u interesu radnika i nijedno pravo neće im biti uskraćeno. Konačna odluka da li će Staklara da ode u stečaj ili će taj predlog biti odbačen, biće doneta na ročištu koje je zakazano za 17. januar. Sva prava koja radnicima pripadaju, nakon toga biće ispunjena – kaže za Danas predsednik Nadzornog odbora Milorad Pušica i dodaje da ne zna ko je od članova NO mogao radnike tako da posavetuje, jer on na tom skupu nije bio.

Naglašava i da je stečajnom upravniku juče dao nalog da radnicima isplati zaradu koja im pripada do 25. septembra, kada su zbog stečaja svi morali da odu iz fabrike na evidenciju nezaposlenih, pri čemu im ta poslednja plata nije data.

Predsednik sindikata Staklare Živojin Matejić potvrđuje da su se radnici videli sa dva člana NO, Petrom Crnogorcem koji se, inače, smatra pravim vlasnikom Staklare i Zoranom Vukčevićem. Oni su im, kaže, rekli da još ne dolaze na posao ali se prava odluka očekuje tokom sledeće nedelje kada bi Nadzorni odbor trebalo da se sastane. Nedoumica oko toga da li fabrika treba da radi ili ne nastala nakon što je Privredni apelacioni sud u Beogradu pre deset dana poništio rešenje o stečaju u Srpskoj fabrici stakla Paraćin, koje je u „drugom krugu“ 20. septembra doneo Privredni sud u Kragujevcu. Pretpostavilo se da to znači kako će 230 radnika, otpuštenih posle rešenja o stečaju odmah biti vraćeno na posao.

– Ako je odluka o stečaju, doneta samo da bi se zadovoljili interesi nekolicine ljudi, sada proglašena ništavom, logično je da bi sve trebalo da se vrati na raniji period. Radnici su bili deo te borbe da se stečaj ne uvede i sada ne bi bilo u redu da budu kolateralna šteta – kaže Matijević i dodaje da očekuje da se svi vrate u hale i „podele muku kakva god da je“.

Podsetimo, stečaj je zatražio nedavno osnovan Veksilum, srpski ogranak istoimene austrijske firme koja tvrdi da je otkupila 47 miliona evra duga fabrike od bugarskih Glas industri i Rubina, koje su po evidenciji Centralnog registra hartija od vrednosti većinski vlasnici staklare. To je osporio Nadzorni odbor fabrike, koji ističe da je pravi vlasnik Petar Crnogorac, odnosno da je dugove otkupila njegova firma CPR impeks koja se bavi trgovinom oružjem. Transakcija nije evidentirana niti je statusna promena zavedena u registre jer je taj proces zaustavljen pošto su oba bugarska preduzeća u međuvremenu otišla u stečaj. Privredni sud u Kragujevcu prvo je odbacio predlog Veksiluma za otvaranje stečaja jer je smatrao da nema dokaza o otkupu dugova, a ta je odluka „pala“ u drugostepenom postupku. Fabrika je zatvorila kapije i radnici dobili otkaze, ali je u međuvremenu i Privredni apelacioni sud zaključio da za stečaj nema uslova i sada se očekuje povlačenje stečajnog upravnika.

Ono što sve vreme prati igre oko vlasništva u Staklari, jeste sukob između članova Nadzornog odbora, koje je postavio CPR impeks, jer se jedan od članova, Dušan Adamović, zalagao za uvođenje stečaja u kome je video jedinu šansu za ozdravljenje proizvodnje, dok se tome protivio i Crnogorac i predsednik NO Pušica. Zanimljivo je da su i Adamović i Pušica visoko rangirani funkcioneri Srpske napredne stranke, obojica članovi Glavnog odbora, ali i jedan i drugi tvrde da sukob između njih nema nikakve veze sa strankom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari