Iza nas još jedan crni septembar na svetskim finansijskim tržištima 1Foto: EPA-EFE/ JUSTIN LANE (Arhiva)

U poslednjih skoro sto godina, u proseku, septembar je mesec sa najlošijm rezultatima na berzama, uglavnom američkim.

Ova pojava dobila je i ime, Efekat Septembra.
Ovogodišnji septembar opravdao je postojanje ove anomalije pošto su najvažniji indeksi završili u minusu.
Industrijski Dau Džons u septembru je izgubio 9,2 odsto, a u odnosu na najviši nivo iz januara ove godine, manji je za 22 odsto.

Ovo je najgori mesec za akcije iz ovog indeksa od marta 2020. godine i početka zaključavanja zbog pandemije, a pad je bio veći čak i nego u septembru 2008. godine tokom svetske finansijske krize, kada je pao šest odsto.
S&P 500 indeks i Nasdak koji uključuje veliki broj tehnoloških kompanija izgubila su u septe,bru po 10 odsto vrednosti.

Da bismo našli uporediva kretanja ovih indeksa moramo se vratiti u svetsku krizu 2008. godine. Ovo je takođe prva godina od 2009. da je S&P 500 zabeležio pad vrednosti u tri uzastopna tromesečja.
Od početka godine S&P je izgubio 25 odsto, a Nasdak 33 odsto vrednosti.

„Crni“ septembar na berzama je uglavnom posledica očekivanja tržišta da će FED duže nego što je očekivano zaoštravati monetarnu politiku.

U Evropi je u petak, poslednjeg trgovačkog dana u mesecu, većina indeksa zabeležila blagi oporavak vrednosti, ali je septembat ipak bio u minusu.
Najveći indeks evropskih akcija Stoxx 600 pao je za 7,8 odsto u prošlom mesecu.
Inflacija u evrozoni dostigla je 10 odsto, više nego što je očekivano.

Turbulencije u UK sa donošenjem budžeta dovele su da naglog pada vrednosti dugoročnih državnih obveznica, što je dovelo u probleme penzijske fondove koji su mahom kupci tih hartija od vrednosti.
Smirenje je donela najava Banke Engleske da će kupovati dugoročne obveznice „koliko god bude neophodno“ tokom naredne dve nedelje.

Bužet ili finansijski plan kako su nazvali nova premijerka Liz Tras i ministar finansija Kvazi Kvarteng koji predviđa smanjenje poreza bez objašnjenja kako će nadoknaditi sredstva u budžetu izazvao je rasprodaju britanskih obveznica i pad funte na istorijski najniži nivo prema dolaru od 1,04 dolara za jednu funtu.
Nakon objave Banke Engleske funta se oporavila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari