U atmosferi konstantnih ekonomskih i socijalnih promena, kao i nepovoljnih demografskih podataka, prema kojima populacija u Evropi postaje sve starija, javlja se potreba za novim pristupom edukaciji. Upravo zbog toga se sve više raspravlja o celoživotnoj edukaciji, odnosno o učenju tokom čitavog života sa ciljem unapređivanja znanja, veština i sposobnosti. Poslovni svet takođe prolazi kroz duboke promene.

Uloga i cilj preduzetništva se menjaju, a glavno sredstvo proizvodnje postao je ljudski kapital. Samo ljudski mozak sposoban je da transformiše informacije i podatke u konkretno znanje. Takav proces učenja se ne zaustavlja – traje čitav život. U skladu s tim, svako ko shvata vrednost kontinuiranog ulaganja u profesionalni i lični razvoj neće pogrešiti ako se opredeli za nadogradnju svog znanja kroz dodatnu edukaciju.

Na polju poslovne edukacije vodeći svetski standard su MBA programi, koji polaznicima pružaju znanja potrebna za vođenje kompanije. Fokusirani su na primenjivost znanja, pa je samim tim potrebno da polaznik ima radnog iskustva i da razume kako se poslovni modeli primenjuju i „ponašaju“ u praksi, kako kompanija funkcioniše i koji sve poslovni izazovi postoje. Cilj MBA programa je umrežavanje polaznika i pružanje svetski aktuelnih i primenjivih poslovnih znanja. Primer takvih programa u Srbiji su MBA programi koji se primenjuju na COTRUGLI biznis skul, za koje vam omogućavamo stipendije vredne 105.000 evra. Prvi krug stipendijskog procesa traje do 20. aprila, do kada se možete prijaviti na http://www.cotrugli.eu/scholarships. Drugi krug podrazumeva individualni sastanak sa predstavnicima škole, nakon čega će najbolji kandidati biti pozvani u selekcijsko finale koje će biti održano 25. i 26. maja u Beogradu. Najboljih 12 kandidata će nakon desetosatnog takmičenja biti nagrađeni stipendijama za međunarodno akreditovane Egzekjutiv MBA i MBA programe na COTRUGLI biznis skul.

Polaznicima COTRUGLI poslovne škole pruža se prilika da uče od predavača vodećih evropskih i svetskih poslovnih institucija kao što su ESCP Jurop, INCAE, Harvard… Reč je o autoritetima u oblastima koje su predmet njihovih predavanja. Budući da su mnogi od njih autori inovativnih koncepata poslovanja, polaznici se nakon programa vraćaju u svoje organizacije kao promoteri novih trendova. Osim toga, pristup radu je interaktivan, predavači komuniciraju sa polaznicima i po završetku programa, aktivno se zanimajući za njihov razvoj. Njihov cilj je da razviju potencijal polaznika bez obzira na situaciju u kojoj se nalaze i da ih usmere prema postizanju boljih rezultata za sebe i za organizacije iz kojih dolaze. Predstavljamo vam trojicu predavača na MBA programima COTRUGLI biznis skul, koji će preneti svoja iskustva iz oblasti finansija, ličnog razvoja i preduzetništva.

Joti Gupta, dekan COTRUGLI biznis skul. Reč je o stručnjaku za finansije koji je i konsultant Svetske banke i Evropske komisije, a radio je i u menadžmentu jedne od najvećih svetskih organizacija, Indijske železnice.

Značaj koncepta celoživotne edukacije nemoguće je izmeriti. U idealnom scenariju moglo bi se reći da je to koncept zajedničkog truda, napora i investiranja, u kojem vlada, edukatori, radnici, građani, kao i čitav spektar socijalnih partnera rade na postizanju zajedničkih ciljeva. Da bi Srbija postala konkurentna zemlja zadovoljnih građana nužno je, između ostalog, da njena radno aktivna populacija ima visok nivo znanja, veština i akademskih kvalifikacija. Za konkurentnost Srbije važno je povećati udeo stanovništva sa MBA diplomom. Ovom prilikom posebno apelujem na mladu generaciju, odnosno menadžere novog doba koji su tek počeli da se formiraju u poslovnim vodama. Osim toga, organizacije u našoj regiji tretiraju edukaciju kao luksuz, ne shvatajući da im ciljano odabrana poslovna edukacija može pomoći da u ovim turbulentnim vremenima steknu nužno potrebnu kompetitivnu prednost na tržištu. U razvijenom svetu trend je znatno drugačiji – da bi podstakli efikasnost i kreativnost, organizacije u ovakvim vremenima investiraju i do 50 odsto više sredstava u edukaciju zaposlenih.

Esteban Brenes, bivši je dekan INCAE, najbolje poslovne škole u Latinskoj Americi, koju je osnovao Harvard. Do 2000. godine obavljao je dužnost ministra nauke i tehnologije kao i ministra poljoprivrede u Vladi Kostarike, a nedavno je imenovan za predsednika Odbora za doktorske disertacije u poslovnoj školi HEC u Parizu.

Na osnovu svog bogatog međunarodnog iskustva mogu reći da liderstvo uvek dolazi u kombinaciji sa ličnošću. Lideri često imaju specifične crte na koje utiču okolnosti u kojima su odrastali. Međutim, ukoliko ste trenirani da postanete lider, lakše ćete da razvijete sposobnosti i kapacitete koji su nekima urođeni. Glavna karakteristika MBA programa je upravo usmerenost ka stvaranju lidera. Naravno, nije neophodno da neko bude stručnjak pa da zaključi zašto je najpoželjniji oblik edukacije onaj u kojem se rezultati vide odmah. Ako dve godine konstantno radite na sebi, učite u društvu kvalitetnih pojedinaca i testirate nove modele na radnom mestu, uspeh neće izostati.

Majk DŽordŽ, šef katedre Ličnog razvoja na COTRUGLI biznis skul i predavač na Oksford lideršip akademi. Autor je više bestseling knjiga iz oblasti liderstva, emocionalne i duhovne inteligencije i ličnog razvoja. Knjige su mu prevođene na petnaestak svetskih jezika.

Ciljevi koje je definisao OECD – društvena uključenost, demokratska angažovanost i lično ispunjenje pojedinca jednako su važni kao i ekonomski ciljevi. Želim da istaknem da nove ekonomske okolnosti nude i novo poimanje muško-ženskih odnosa, omogućavajući transformaciju iz tradicionalnog patrijarhalnog u novi sistem – ravnopravnosti polova. Istinski efikasan vođa će razviti i ženske i muške karakteristike i koristiće ih u pravo vreme na pravom mestu. Gledajući iz te perspektive, lideri su kao roditelji. Treba da pronađu ravnotežu između ljubavi i pravila u odnosima sa onima koje vode. Previše ljubavi (žene) će ih učiniti premekanim i podložnim iskorišćavanju. Previše pravila (muškarci) će ostaviti utisak diktatora i tako će odbiti druge. Ponosni smo što se za MBA programe na COTRUGLI-u odlučuje sve više žena koje prepoznaju značaj svoje nove uloge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari