Svi parametri pokazuju da bi u ovom trenutku izbori bili pogubni po privredu. Doneli bi novi talas nestabilnosti, zaustavljanje ionako retkih stranih investicija i daljne smanjenje kreditne aktivnosti banaka, upozorava privrednik Zdravko Jelušić, koji je predsednik Pokrajinskog odbora Socijaldemokratske partije Srbije.


– Moramo biti svesni da privreda radi u uslovima koji su praktično gori nego za vreme ratnog stanja 1999. To proističe iz činjenice da je nelikvidnost dostigla stepen koji parališe svaku investicionu aktivnosti i ako se ovako nastavi u dužem periodu ili dodatno destabilizuje izborima, mi ćemo bankrotirati kao država – tvrdi Jelušić.

On kaže da ohrabruju napori najodgovonijih političara na privlačenju stranih investicija i borbi protiv korupcije, ali se dodatni resursi države moraju staviti u ulogu pomoći zdravom delu domaće privrede. To su, kako kaže, pre svega srednja preduzeća koja posluju duže od 15 godina, uredno izmiruju svoje zakonske obaveze i poštuju svoje zaposlene.

– Zbog političke nestabilnosti, naša privreda plaća najviše bankarske kamate u okruženju, koje su između sedam i 12 odsto na dugoročne plasmane. Tako visoke kamate pravdaju se visokom cenom osiguranja plasmana koje je uslovljeno političkom nestabilnošću. Već u Hrvatskoj i Sloveniji to je praktično upola niže, a da ne govorimo o kamatama za privredu u zapadnoevropskim državama. Naša privreda je teško izvozno konkurentna. Mi već jesmo u paradoksalnoj situaciji da banke danas u Srbiji imaju izuzetno velike depozite, ali je kreditna aktivnost i za njih nezadovoljavajuća, i svima je jasno da bi u izbornoj godini ona bila dodatno smanjena, investicije i strana ulaganja bi praktično stale i imali bi dodatno povećanje nezaposlenost. Najvitalnijem delu dobro bi došla sredstva iz Fonda za razvoj i državnih banaka, i nadam se da ubuduće neće biti plasirana u novoosnovana preduzeća bez duže istorije poslovnih aktivnosti, a samo na bazi biznis planova i ponekad sumnjivih obezbeđenja za ta sredstva – kaže Jelušić koji se nada da će se i mediji okrenuti od svakodnevnog pozivanja na izbore kroz izjave često neodgovonih pojedinaca.

Nemoguća provera

– U situaciji praktično predizbornih aktivnosti, vidi se skorašnje bacanje u blato najznačajnijih preduzeća u Srbiji, kroz natpise u štampi da su sve kompanije koje su koristile RIEEF kredite učestvovale u pranju para narko klana Darka Šarića. Ove kredite su nudile praktično sve strane banke koje posluju u Srbiji, a onaj ko je bilo kada uzimao bilo kakav kredit zna da korisnik nema nikakvu mogućnost da proverava poreklo para komercijalnih banaka – objašnjava Jelušić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari