Kompanija Elektrovojvodina juče je predstavila rezultate za 2011. godinu, u kojoj je prvi put, nakon četiri godine, poslovanje završeno u plusu. Generalni direktor Elektrovojvodine Tihomir Simić je sa saradnicima predstavio organizaciju i sve ključne odluke koje su kompaniju iz pozicije teškog gubitaša za samo godinu dana doveli na listu najuspešnijih javnih preduzeća u jugoistočnoj Evropi.


– Ponosan sam što je 2.500 zaposlenih, na platformi jedinstvene korporativne vizije napretka, stvorilo novi respektabilni kapacitet sa kojim možemo ući u usvajanje novih normi Zakona o energetici i u postizanje standarda Evropske unije – rekao je Simić.

Elektrovojvodina je 2011. godinu počela sa minusom na završnom računu od preko 1,2 milijarde dinara, a godina je završena sa neto finansijskim plusom od 527 miliona. Za to vreme, u unapređenje, razvoj i održavanje elektroenergetskog sistema uloženo je oko 40 miliona evra.

– Za 2011. godinu planirani su gubici od 1,1 milijarde dinara. Taj plan, koji smo dobili iz Elektroprivrede Srbije, nismo mogli da menjamo, jer sam na mesto generalnog direktora došao u novembru 2010. Ali ovaj menadžment nije prihvatio da posluje sa gubicima. Odmah smo doneli suštinske odluke, napravili organizaciju i krenuli sa ostvarenjem vizije uspešnog preduzeća. Rezultat je da danas nemamo nijedan dinar duga prema EPS-u, nijedan dinar kredita i nijedan dan kašnjenja u izmirivanju obaveza. Danas smo saznali da nam je EPS ponovo planirao minus za ovu godinu, u iznosu od 800 miliona. Mi opet nećemo da budemo negativni, pa ćemo i ovu godinu završiti sa još boljim rezultatima – rekao je Simić.

Kao posledica ovakve vizije, ostvarena naplata je sa 40 milijardi u 2009, odnosno 43 u 2010. podignuta na 50 milijardi dinara, a 778 milijardi je naplaćeno po utuženju, pri čemu je menadžment Elektrovojvodine deo potraživanja uspeo da konvertuje u kapital. Gubici su smanjeni sa 14 na 12 odsto, a procenat naplate podignut na 97,6 odsto.

– Posebno smo ponosni na to kako je kompanija reagovala u februaru, prilikom ledenog talasa kada je elektroenergetski sistem Srbije bio pred kolapsom. Uštedili smo preko 50 odsto energije u Srbiji, iako ovo konzumno područje čini 30 odsto sistema – rekao je Simić.

Kada su u pitanju investicije, Elektrovojvodina je u 2011. godini izgradila i pustila u rad Distributivni dispečerski centar sa najmodernijom opremom u Evropi, system TotalObserver sa praćenjem svih troškova u realnom vremenu, potpuno su rekonstruisane trafostanice Novi Bečej, Srbobran i Novi sad 7. Za ovu godinu je planiran završetak celokupne digitalizacije govornih radio veza, izgradnja novog centra za skladištenje podataka, implementacija novog sistema za obračun i naplatu električne energije…

Sporazum sa NP Fruška gora

Predstavnici Elektrovojvodine i Nacionalnog parka Fruška gora juče su potpisali sporazum o saradnji, koji definiše način razvoja i zaštitu ovog parka.

– Ovo je zapravo formalno ozvaničenje saradnje koja već godinama traje, a inicijativa je potekla od Elektrovojvodine. Centralna tačka našeg sporazuma je zaštita, prirodnih, kulturno-istorijskih geoloških i drugih vrednosti na jedinoj vojvođanskoj planini. Naša želja je da Fruška gora bude najuređeniji park u Srbiji, što je i predviđeno Master planom – rekao je Dobrivoje Antonić, direktor nacionalnog parka Fruška gora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari