Upravni odbor Korporacije Tigar u Pirotu doneo je odluku o dokapitalizaciji te kompanije. Upis akcija pete emisije za akcionare koji imaju pravo preče kupovine počeo je 25. oktobra u filijalama Eurobanke EFG Štedionice. Prema odluci Komisije za hartije od vrednosti, koja je odobrila Prospekt i novu emisiju akcija Tigra će, do 14.

Upravni odbor Korporacije Tigar u Pirotu doneo je odluku o dokapitalizaciji te kompanije. Upis akcija pete emisije za akcionare koji imaju pravo preče kupovine počeo je 25. oktobra u filijalama Eurobanke EFG Štedionice. Prema odluci Komisije za hartije od vrednosti, koja je odobrila Prospekt i novu emisiju akcija Tigra će, do 14. novembra, moći da kupuju akcionari, koji su 9. oktobra, kada je Upravni odbor Korporacije doneo Odluku o dokapitalizaciji, bili na evidenciji Centralnog registra za hartije od vrednosti. Oni imaju pravo preče kupovine akcija, po povlašćenoj ceni od 2.000 dinara i srazmerno broju akcija. Ostala pravna i fizička lica, iz zemlje i inostranstva, akcije pete emisije Tigra moći će da upišu od 15. do 28. novembra, po emisionoj ceni pojedinačne akcije od 2.222 dinara. U ovoj dokapitalizaciji biće emitovano 257.769 komada običnih akcija, ili 15 odsto postojećeg broja akcija a sredstva prikupljena na ovaj način namenjena su finansiranju investicionih projekata Korporacije Tigar.
Predsednik Korporacije Tigar, Dragan Nikolić podseća da je dokapitlizacija logičan nastavak razvoja preduzeća koje je završilo privatizaciju.
– Dokapitalizacija je normalan proces u razvijenim zemljama, dok su u Srbiji uglavnom banke, na taj način povećavale kapital. Ali ako u proces dokapitalizacije počnu da ulaze i preduzeća, iz takozvanog realnog sektora, to je sigurna potvrda stabilizacije našeg tržišta. Dokapitalizacija je neprikosnoveno pravo akcionarskog društva da pribavlja dodatni kapital iz eksternih izvora i ako uvećava svoj kapital. Naravno da bankarski krediti uvek stoje kao alternativa, međutim, emitovanje akcija je način da se iskoriste prednosti tržišta kapitala. Tigar je, ispunjavanjem kriterijuma za izlazak na A listing Beogradske berze dokazao da je stabilna kompanija – kaže Nikolić.
Naš sagovornik podseća da svaka kompanija koja se nađe na berzi mora da vodi računa o interesima svojih vlasnika, i to je prioritetni zadatak menadžmenta svakog akcionarskog društva.
– Sredstva od dokapitalizacije, a očekujemo oko šest miliona evra, neće biti dovoljna da realizujemo sve planirane investicione projekte. Odlučili smo da na najbolji način iskoristimo sinergetski efekat korišćenja više izvora sredstava, a to su, pored tržišta kapitala, banke, strateški partneri koji ulaze u pojedinačne programe u kojima vide sopstveni interes, ali i sredstva iz tekućeg priliva koji se ostvaruje unutar korporacije. Naš investicioni prioritet u ovom trenutku je priprema lokacije Tigar III a za izgradnju savremenog industrijskog logističkog centar, koji će našim pogonima – Obući i Tehničkoj gumi, omogućiti da se još brže razvijaju – kaže Nikolić, dodaje da je Korporacija Tigar ispoštovala sve mehanizme za zaštitu postojećih vlasnika akcija u procesu dokapitalizacije.
Na pitanje šta još očekuju od dokapitalizacije, Nikolić kaže da menadžment ne može da bira vlasnike ali i to, dodaje da je u neku ruku i olakšavajuća okolnost za korporaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari