Izgradnja jeftinih stanova stala na predizbornom obećanju 1Foto: FoNet/MGSI

Izgradnja jeftinih stanova za pripadnike vojske, policije i BIA, iako najavljena za kraj marta, još nije počela niti će početi u skorije vreme, jer ni sam zakon koji to treba da reguliše nije stigao ne do parlamenta već ni do ministara u Vladi Srbije.

Hiljade jeftinih stanova u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Kraljevu i Vranju sa prosečnom cenom od 500 evra po kvadratnom metru najpre je u decembru prošle godine najavio predsednik države Aleksandar Vučić. Potom je početkom februara u Vladi predstavljen leks specijalis – radna verzija zakona koji bi regulisao gradnju jeftinih stanova za pripadnike bezbednosnih snaga, a ministarka građevine Zorana Mihajlović rekla je tada da će maksimalna cena po kvadratnom metru za te stanove biti 500 evra u Beogradu i 450 evra u ostalim gradovima.

– Možemo da očekujemo da će krajem marta sigurno početi izgradnja u nekoliko gradova i da je jedan od njih Vranje, a moguće i Beograd – rekla je Mihajlovićeva i naglasila da uskoro treba očekivati i nacrt zakona koji će biti upućen drugim ministarstvima na mišljenja, kako bi „već u martu mogao da se nađe pred poslanicima“.

Oba obećanja potpredsednice Vlade ispostaviće se sada početkom aprila bila su kao i većina predizbornih – netačna, jer gradnja nije počela ni u jednom od pomenutih gradova, a zakon nije dobio svoju konačnu verziju. Nije stigao do Skupštine Srbije, ali ni do Vlade koja bi pre toga trebalo da ga usvoji. Do kraja ovog izdanja iz Ministarstva građevinarstva nismo dobili odgovor na pitanje da li je izgradnja stanova počela i ako nije – kada će početi.

Premijerka Ana Brnabić, koja je poput ministarke Mihajlović učestvovala na sednicima Komisije za izgradnju stanova za pripadnike snaga bezbednosti na kojoj se razgovaralo o ovom velikom državnom projektu, polovinom februara rekla je kako bi bilo „neophodno da se ubrza dinamika kako bi posle usvajanja zakonskog teksta mogla da počne izgradnja stanova u drugom kvartalu“. Rok njenoj najavi tek počinje, ali s obzirom na dinamiku kojom se do sada kretao ovaj projekat teško je očekivati da će i do leta početi gradnja.

Jedino izvesno za sada jesu lokacije u ovih šest gradova. Krajem februara lokalni mediji iz Vranja preneli su vest da je počelo raščišćavanje lokacije na kojoj bi trebalo da se grade stanovi, ali potvrdu dokle se stiglo sa radovima juče nismo dobili iz kabineta gradonačelnika Vranja. U Beogradu je planirana izgradnja 14.209 stanova i to na pet lokacija Makiško polje, Blok 71 A, Banja Ovča, Borča i Surčin.

Kada su, u jeku predizborne kampanje za beogradske izbore (4. mart), najpre Vučić potom i Mihajlovićeva najavljivali izgradnju jeftinih stanova, bilo je reči da će 2018, prema najavama potpredsednice Vlade, da bude izgrađeno ukupno 7.500 stanova za koje će biti potrebno 220 miliona evra. Mihajlovićeva je najavila i da će narednih godina biti izgrađeno između 20.000 i 25.000 stanova za tu namenu.

Pre toga, Vučić je rekao da će kamata biti 2,9 odsto i da će u proseku za stan od 60 kvadratnih metara na kredit od 30 godina rata iznositi 126 evra, a poslednjih pet godina 25 evra. Kvadratni metar stana u Beogradu biće, kako je najavio krajem prošle godine, između 550 i 580 evra, a u ostalim gradovima do 500 evra.

Ko ima pravo da konkuriše

Pravo da konkurišu za stanove imaju pripadnici Vojske Srbije, policije, Bezbednosno-informativne agencije i Zavoda za izvršenja krivičnih sankcija. Predsednik države Aleksandar Vučić rekao je u decembru da policija ima 20.000 pripadnika koji nemaju rešeno stambeno pitanje, da ih je u vojsci takvih 14.000, a u BIA 1.500 pripadnika. Država će, kako je najavljeno, za ovaj projekat izdvojiti od 200 do 250 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari