Izgradnja gasovoda Južni tok, kojim bi trebalo da se postigne bezbednost u snabdevanja evropskih potrošača ruskim gasom, počinje 7. decembra, izjavio je juče na konferenciji za novinare u Moskvi Leonid Čugunov, rukovodilac projekta Južni tok. On je dodao i da će radovi istog meseca biti započeti i u Srbiji, ali nije mogao da precizira tačan datum.


Prema rečima Čugunova, izgradnja gasovoda počeće kod grada Anape, odnosno kod kompresorske stanice „Ruskaja“ koja je na stotinak metara od obale Crnog mora, a radiće se najpre na tunelu kojim se cevi spuštaju na morsko dno. U Srbiji radovi će početi postavljanjem kamena temeljca buduće kompresorske stanice koja će se nalaziti u blizini granice sa Mađarskom. Deonicu kroz našu zemlju, čija će gradnja koštati 1,7 milijardi evra, finansiraće zajedničko preduzeće čiji su osnivači Srbijagas i Gasprom, a iako detalje investicije još uvek proučavaju finansijski konsultanti, za sada je izvesno da će 30 odsto potrebnih sredstava činiti „svež novac“ dok će ostatak nadomestiti krediti.

Podsetimo, vrednost čitavog projekta je procenjena na 16 milijardi evra, od čega će šest milijardi biti upotrebljeno za radove na kopnu a čitavih deset za podvodne, u Crnom moru. Trasa gasovoda ide od Crnog mora, preko bugarskog grada Varna, u Srbiju ulazi kod Zaječara a nastavlja kroz mađarsku i završava u Italiji.

Čugunov je istakao da je predviđeno da se u jugoistočnoj i centralnoj Evropi izgradi osam kompresorskih stanica od kojih će dve biti u Srbiji. Gasovod će imati i dva kraka, oba iz naše zemlje, jedan će se izdvajati za hrvatske potrošače a drugi ide u BiH. „Ruska strana dobila je garancije srpske države da će u toku ovog meseca biti donet zakon o Južnom toku, kojim će taj posao dobiti status projekta od nacionalnog značaja u Srbiji“ rekao je Čugunov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari